La maternitat va comportar en la vida de la rosinca Mari Expósito un canvi de pensament acompanyat de molts dubtes, especialment pel que fa a la lactància materna. Té tres fills, de 17, 13 i 4 anys i el més petit encara pren el pit. Per pal·liar la falta d’informació i actualització sobre el tema, «que tenen fins i tot molts metges», Expósito va decidir iniciar la seva formació com a assessora en lactància materna: «Estem lluitant perquè siguin estudis reglats» assenyala, per reivindicar la importància dels coneixements que des de fa uns mesos comparteix amb la resta de dones de la població que volen donar pit.

El projecte MaRoNes va obrir fa pocs mesos portes a Roses, de la mà de Mari Expósito (assessora de lactància), Victòria Moreno i Laura Casas, totes elles mares experimentades amb l’objectiu de ser un punt de trobada per a les dones que donen el pit als seus fills i que vulguin resoldre dubtes o compartir experiències.«Hi havia un buit al poble, mancava aquest servei que ja tenen altres poblacions com Figueres, i el balanç d’aquests primers mesos és molt positiu».

Ara l’associació ja prepara els actes que tindran lloc amb motiu de la Setmana Mundial de la Lactància Materna, el proper 6 d’octubre: «Es farà una foto de grup amb mares alletant el seu fill o filla de Roses, Figueres, Alt Empordà, a la platja, de la mà de Mònica Quintana. Després es farà una conferència al teatre municipal, amb el títol: Lactància materna fonament de vida. Nadó d’avui, adult de demà a càrrec d’Anna Maria Morales (IBCLC, Consellera familiar i doula). En acabar la xerrada hi haurà un petit refrigeri pels assistents, i ?per finalitzar la celebració de la SMLM un espectacle infantil amb Jordi Patxeco?».

L’artista Mònica Quintana serà l’encarregada de fer visible la lactància materna a través de la fotografia, dins el projecte fotogràfic Lactancia in the City. La trobada es farà a la plaça Catalunya, a dos quarts de quatre de la tarda, i els participants es dirigiran llavors fins a la platja per fer-s’hi la foto.

Quintana parla del seu projecte Lactancia in The City, que aviat veurà la llum amb la publicació de la primera foto. «Serà una sèrie de fotografies artístiques, fetes a la ciutat, mostrant mares alletant els seus fills. La idea del projecte és reivindicar, des d’un punt de vista artístic i creatiu, la presència de l’alletament matern a les nostres ciutats i, per tant, les nostres vides diàries».

Aquest projecte té una part col·laborativa amb Dóna Dona Alt Empordà i per la seva relació com a grups de suport a l’alletament, també amb MaRoNes. Aquesta col·laboració engloba tant la difusió del projecte com possibles iniciatives conjuntes, com és la foto del 6 d’octubre. «Aquesta foto serà grupal i reivindicativa, amb la mateixa finalitat que el meu projecte, però paral·lela. La trobada de Roses s’ha fet per la bona coincidència de la celebració de la Setmana Mundial de l’Alletament Matern», explica Quintana.

En primera persona

«Quan et fas mare, necessites algú que t’escolti, jo em vaig revolucionar, vaig aprendre altres maneres de pensar i era conscient que em faltava molta informació, sobretot en temes com l’alletament». Ara, destaca, «ja hi ha més gent amb coneixements sobre el tema» però encara continuen propagant-se, comenta, moltes creences errònies, cal actualitzar la informació que es té al respecte: «Et diuen que no agafis el bebè perquè s’acostuma o que, si no t’agafa el pit, li donis un biberó, però el nadó, quan neix, espera que la mare li doni l’aliment que ha creat el seu propi cos especialment per a ell». La llet materna és més que un aliment, deixa clar, «crea un vincle entre mare i fill, ofereix seguretat, consol, tranquil·litat al nadó».

«El primer mes sol ser complicat, quan acabes de parir necessites suport i acompanyament». Aquesta tasca és la que es realitza el primer i el tercer dimecres de mes de sis de la tarda a dos quarts de vuit del vespre al tercer pis de l’emblemàtic edifici de Ca l’Anita. També l’associació posa a disposició de les mares el telèfon 625 586 174, un servei obert els dimecres de sis a nou del vespre i igualment es pot contactar amb l’associació a través del mail: maronesassociació@gmail.com.

És una activitat altruista i voluntària que les impulsores de MaRoNes fan amb vocació de servei: «Fent aquesta tasca em sento realitzada com a mare i dona i és la meva manera d’aportar el meu granet de sorra a la societat».

Expósito assegura que des de l’associació es promou la lactància materna prolongada «fins que el nen vulgui deixar de mamar». Segons Expósito, que el nen prengui llet materna pot evitar que desenvolupi en el futur algun tipus d’intoleràncies als aliments, entre altres beneficis.

Des del mes de setembre, les trobades a Ca l’Anita han tornat a l’actualitat local: «El fet que hi hagi un espai on puguin anar les mares i comprovar que, allò que els passa, és normal. El fet de poder compartir dubtes i experiències ens satisfà molt».