Sindicats i Ajuntament de Figueres han arribat finalment a un acord per aplicar diverses millores laborals als treballadors municipals. L'acord posa punt i final, almenys de moment, a les protestes que havia iniciat la plantilla els darrers mesos i es preveu que el text es voti en el ple municipal del mes d'octubre.

El document ja s'hauria signat, segons asseguren fonts consultades per Diari de Girona, i es preveu que es voti dijous vinent. Si el ple li dona el vist-i-plau, es podria començar a aplicar a finals d'any. Prèviament l'Ajuntament estaria preparant un acte públic per oficialitzar la signatura de l'acord amb representants polítics i sindicals.

El document inclou part de les reclamacions dels treballadors, segons expliquen les mateixes fonts: el cobrament de la totalitat del sou durant les baixes, la jornada laboral de 35 hores a complementar amb 2,5 hores de formació, l'increment salarial dels treballadors municipals amb els sous més baixos i l'augment del complement específic de la Guàrdia Urbana (amb una partida d'uns 200.000 euros).

De fet, les negociacions de les últimes setmanes havien girat al voltant d'aquests mateixos punts. La plantilla municipal també demanava, però, que se'ls apliqués la valoració de llocs de treball aprovada pel ple el 2012 i que no s'havia posat en pràctica perquè l'Ajuntament deia que era «il·legal». De fet, part de les millores acordades busquen millorar les condicions laborals sense aplicar pròpiament aquesta valoració.

Les negociacions de les últimes setmanes van culminar amb la darrera mesa de negociació celebrada aquest dimecres passat entre els sindicats (CCOO, UGT, CSIF i SAP-PL) i representants municipals.

Les protestes van començar el passat mes de maig, quan una desena de representants sindicals i treballadors de l'Ajuntament van acudir al ple de Figueres en senyal de protesta. L'objectiu era mostrar el «malestar» envers la situació laboral de la plantilla.

Amb aquella acció es volia pressionar l'Ajuntament perquè s'assegués a negociar. Però el conflicte va escalar i en el ple de juny ja eren una trentena els representants sindicals i treballadors que hi van assistir amb pancartes.

Un mes després, al juliol, els treballadors van decidir plantar-se i exigir als representants polítics que s'asseguessin a negociar. La Guàrdia Urbana i part de la brigada municipal van deixar de fer hores extraordinàries i la resta de la plantilla va passar a fer 35 hores setmanals.

La policia no fa hores extra

La Guàrdia Urbana fa gairebé dos mesos que no fa hores extra. Van iniciar la protesta el passat 1 d'agost i la decisió es va mantenir durant la celebració del Festival Acústica.

L'Ajuntament es va comprometre a preparar una proposta però el personal ha mantingut les accions. De fet, divendres passat els treballadors de l'Ajuntament es van tornar a concentrar davant l'edifici consistorial per reclamar les millores laborals.

La previsió és que amb la signatura de l'acord es vagin desconvocant progressivamet les protestes dels treballadors municipals.