Samiullah Bakht, representant de Fabricants de Futur a l'Afganistan, ha viscut tota la seva vida en un Afganistan en conflicte. Aquesta nova ONG busca portar esperança al seu poble i, sobretot, ajudar als infants.

El 20 d´octubre es faran eleccions parlamentàries a l´Afganistan, les terceres després del règim talibà. Són molt importants per al poble afganès?

Sí perquè, primer, la gent escollirà la seva representació en el Parlament, la qual adoptarà la decisió de votar, en nom d´ells, per un gabinet adequat i afectarà directament la seguretat, l´economia i altres àrees importants a l´Afganistan. La segona raó és que la gent no vol els membres actuals del Parlament perquè pensen que aquests estan implicats en assumptes il·legals i que, a més, no voten pel Consell de Ministres pel bé de la persona adequada, sinó pels diners.

Aquestes eleccions van tard.

Sí, legalment va finalitzar fa dos anys però, amb el decret del president, els membres del Parlament van retardar-ho dos anys perquè la comissió electoral no estava preparada. Hi havia problemes de seguretat, polítics i pressupostaris.

El poble afganès hi confia? S´hi presenten antics senyors de la guerra com a candidats?

Sí, encara hi ha molts antics senyors de la guerra que es presenten com a candidats, però ara hi ha molta més gent jove educada amb forts compromisos per al desenvolupament del país. És per això que la gent se sent positiva i esperançada envers aquestes eleccions. I sí, els membres del Parlament tenen un encàrrec molt fort per construir un nou futur, ja que estan directament involucrats en totes les decisions que adopti el govern.

Quin futur imagina la seva gent? Quins sentiments tenen davant la situació que viuen?

La majoria d´afganesos són molt positius i estan esperançats pel nostre futur com a país en termes de pau, desenvolupament econòmic, educació, drets humans i altres àrees perquè volem veure canvis positius després dels talibans. Però, sí, hi ha alguns afganesos que no tenen fe ni esperança en les eleccions, però espero que canviïn després, perquè aquestes eleccions són diferents amb una transparència d´entre el 80 i 90 per cent. L´Afganistan és un país amb guerra i conflicte, però és un bon sentiment viure al propi país i treballar per al seu desenvolupament. Com a jove crec que la nostra generació té un fort desig d´educació i de desenvolupament, així que puc dir que és molt possible que l´Afganistan tingui pau a llarg termini.

Poden comunicar-se amb l´exterior?

Estem comunicats amb la resta del món per la via diplomàtica, oportunitats educatives, xarxes socials especialment Facebook, Twitter, televisió, ràdio i viatges.

Com viu la gent el dia a dia?

Una vida normal és una vida sense guerra i amb una situació econòmica bona, a banda d´altres serveis dels quals els afganesos no vivim des de fa trenta o quaranta anys. Tot i això, fa setze o disset anys, molta més gent viu relativament millor, però és veritat que patim privacions de menjar, electricitat, aigua potable i medicines, especialment en les àrees més remotes. Però tenim esperança que, amb aquestes eleccions i seleccionant les persones cor­rectes, aquesta situació canviarà.

La vida a Kabul, la capital, deu ser diferent de les zones rurals. Es diu que Kabul és una ciutat molt caòtica i perillosa.

És clar que la vida a Kabul és diferent enfront d´altres zones, ja que és la capital i és la ciutat més poblada del país amb més de 5 milions de persones vivint-hi. Kabul experimenta més atacs i explosions de bombes, ja que és el centre més important de l´Afganistan, el centre dels llocs més importants del país incloent-hi el govern, les forces de seguretat estrangeres i l´organització internacional. Ara, Kabul, però, ofereix més oportunitats a la seva gent en termes d´educació de qualitat, d´oportunitats de negoci, de llocs de treball, entre altres.

Una de les principals conseqüències de dècades de guerra i conflicte és l´alt nivell d´analfabetisme entre la població. Estudis d´Unicef calculen que un 60% de nens no van a l´escola, xifra que puja més a províncies.

Una de les coses dolentes que encara afrontem des de la guerra és l´analfabetisme, que és l´arrel de tots els problemes a l´Afganistan. Més del 40% dels nens afganesos no van a l´escola i fins al 60% de les noies queden fora. Hi ha molts problemes en el nostre sistema educatiu. Per exemple: hi ha falta de professionals, manca de materials, corrupció, centres escolars i un entorn insegur. Però sabem i entenem la importància de l´educació. La gent jove està molt compromesa a obtenir coneixements i ajudar el seu país. Passarà molt de temps per aconseguir reformes en el sistema educatiu, però hi ha grans senyals de reforma i desenvolupament en àrees relacionades amb l´educació.

Fabricants de Futur impulsa ara aquesta ONG. Què en pensa de la missió que emprenen?

Podem i volem treballar per millorar el sistema educatiu. És molt important, i més ara que l´ajuda internacional està molt reduïda.

Se senten abandonats per la comunitat internacional?

No, perquè tenim bones relacions diplomàtiques i econòmiques amb la resta del món, però sí en termes que l´ajuda internacional decreix. Crec, però, que és el moment del govern afganès de treballar pel desenvolupament del seu país. Si no aportem canvis positius, l´ajuda internacional no ens ajudarà, ja que tenim l´experiència després dels talibans.

L´ONG vol restaurar les seves tradicions i identitat. Creu realment que el poble afganès ha perdut les arrels culturals?

Sí, la gent ha oblidat les seves tradicions, cultura, música i identitat. Fabricants de Futur pot ajudar a restaurar-la, ajudar la gent.

Hem parlat dels nens i la seva educació, però quina situació viu la dona afganesa? Es respecten els seus drets?

Ara, les dones tenen participació en totes les àrees, ja sigui política, forces de seguretat, educació i altres. La guerra i la situació actual, però, afecta les dones més que als homes. Tot i això, ara tenen més oportunitats per progressar, però també problemes relacionats amb la situació de crisi. Així, doncs, podem dir que les dones afganeses tenen accés als seus drets fonamentals, però a causa de la inseguretat i altres problemes culturals no poden aprofitar els avantatges que els dona la llei.

Quin és el problema més urgent que té el seu país ara?

La seguretat, ja que afecta totes les àrees importants com l´economia, l´educació i els drets humans.

Què necessita Afganistan?

Pau, educació, tecnologia, reducció de la corrupció i plans, a curt i llarg termini, per al desenvolupament econòmic.