La Càtedra Oceans i Salut Humana de la Universitat de Girona (UdG) reuneix aquest divendres, dia 28, al Teatre Municipal de Roses, metges, biòlegs marins i epidemiòlegs, entre d'altres professionals, en l'International Summer School on the Environment (ISSE Summer Course). El curs, gratuït i organitzat per la Càtedra juntament amb l'Institut de Medi Ambient de la UdG, està adreçat a professors i investigadors, estudiants de doctorat i de màster, metges i tècnics especialistes en la gestió de recursos pesquers i de reserves marines. Per als dies 28 i 29, pensant en tots els públics, s'ha muntat una Jornada de Divulgació sobre Oceans i Salut Humana, també a Roses.

Quina és la temàtica principal de l'ISSE Summer Course?

Experts en diferents temes relacionats amb la temàtica Oceans i Salut Humana parlaran tant dels beneficis com dels riscos per a la salut, com per exemple els efectes beneficiosos dels àcids grassos omega-3 dels recursos pesquers sobre la salut cardiovascular, el perill emergent de les biotoxines marines, les al·lèrgies provocades per la ingesta de peix o el contacte amb organismes marins, com el famós Anisakis, els contaminants, com el mercuri, que podem trobar als peixos, els beneficis dels espais blaus, mars i oceans, sobre la salut mental i el benestar en general de les persones, o el descobriment de noves medicines, com les anticancerígenes, a partir d'organismes marins.

Com han plantejat la Jornada de Divulgació sobre Oceans i Salut Humana?

La jornada consta de diferents activitats dirigides a grans i petits. Començarà el mateix dia 28 a les sis de la tarda, amb una conferència sobre Ment, salut i mar, al Teatre de Roses, a càrrec del doctor Joan San, metge i neurocientífic de la UdG. Continuarà l'endemà, dissabte 29 de setembre, amb una sortida amb catamarà pel Parc Natural del Cap de Creus, al matí, i cinc tallers interactius, a la tarda.

Quina és la informació que es farà arribar a aquest públic més general?

Durant la sortida, s'explicaran les conclusions del curs del dia anterior, i d'altra banda la directora del Parc de Cap de Creus, Victòria Riera, parlarà de la protecció de l'ecosistema marí que es du a terme a l'espai natural. Els tallers de la tarda estaran conduïts per doctors i experts de diferents institucions, i tractaran sobre medicines del mar, els omega-3 dels peixos i la qualitat de l'hàbitat, les al·lèrgies del mar, les biotoxines marines i la salut i el benestar.

De quina forma va sorgir la relació entre els oceans i la salut?

Des de fa molts anys, hi ha la percepció que els mars i oceans són una font de salut, però també de riscos. Amb tot, només des de fa unes dècades ençà s'està realment quantificant científicament aquesta relació.

S'han fet descobriments interessants?

En les darreres dècades, s'han fet nombrosos estudis que analitzen l'impacte dels humans i del canvi climàtic sobre els ecosistemes marins i els seus recursos, però pocs han relacionat el medi marí amb la salut de les persones. En aquest sentit, en els darrers anys s'està impulsant a tot el món una nova línia de recerca anomenada Oceans i Salut Humana per estudiar les relacions entre la salut i el benestar de la població i els béns i serveis provinents dels mars i dels oceans. Aquests estudis intenten demostrar com els ecosistemes marins proporcionen una àmplia gama de béns i serveis que són essencials per a la salut i el benestar de les persones, però també són una font de riscos que cal limitar bé per gestionar-los.

Es pot entendre el mar com un pacient amb les seves pròpies malalties?

Doncs sí, amb la peculiaritat i contradicció que tot i que a la gent en general li agrada gaudir del mar, molts cops acabem essent el seu propi virus quan no posem el fre a les nostres activitats. Així s'explica la contaminació, el canvi climàtic o la sobrepesca que afecta actualment els ecosistemes marins. Amb iniciatives com la Càtedra, volem també contribuir a diagnosticar les malalties del propi mar i esdevenir així metges per poder-les prevenir o curar.

Què els va cridar l'atenció de Roses per establir-hi la seu de la Càtedra?

Roses és un municipi amb gran tradició marinera i on dues de les activitats més relacionades amb el benestar de les persones, pesca i turisme, han estat històricament molt importants. Roses forma part del Parc Natural de Cap de Creus, amb més de 3.000 hectàrees protegides, i una badia singular, que constitueixen veritables laboratoris per desenvolupar les activitats de la Càtedra. De seguida, des de la Universitat de Girona, vam trobar la complicitat, en primer lloc, de l'Ajuntament de Roses i, en segon lloc, de la Confraria de Pescadors de Roses i el Gremi de Peixaters de Catalunya, per poder tirar endavant la Càtedra, tot i donant valor al binomi recerca i societat.

Què pot oferir Roses en particular i la Costa Brava en general a aquesta investigació?

La Càtedra està portant a terme, actualment, tres estudis que volen demostrar la importància de preservar els ecosistemes marins i els recursos pesquers de la zona de Cap de Creus-Costa Brava per a la salut i el benestar de les persones: un estudi sobre busseig i salut finançat per MedPAN, en què hi han participat els centres de busseig de Roses Poseidon, Rosessub i Centre d'Immersió Roses i el Centre d'Immersió Cap de Creus de Llançà. Un altre estudi és sobre els àcids grassos omega 3 dels peixos de la Costa Brava i els seus beneficis sobre la salut de les persones, patrocinat pel GALPCosta Brava. I el tercer intenta minimitzar l'impacte de les activitats marines recreatives sobre el medi natural, finançat pel programa europeu Interreg. Els resultats d'aquests estudis, que ja estan en marxa, es veuran durant el 2019.

Per a vostè, quin és el principal benefici dels mars i els oceans sobre la salut humana?

Es difícil triar-ne un perquè els beneficis són molt diferents, des de la importància dels omega-3 dels productes pesquers per a la salut cardiovascular o la prevenció de determinats tipus de càncer, passant pels ecosistemes marins com un enorme «gimnàs blau» on poder fer activitats saludables com la natació, el caiac, la pesca recreativa o simplement passejar arran de mar, per la llongada, com es diu a Roses. Però només si sabem cuidar els mars i els oceans podrem continuar gaudint dels beneficis i limitar els riscos. Com diu el lema de la Càtedra, Mar Sana, Gent Sana!