La Dirección General de la Guardia Civil, a través de la seva Jefatura de Enseñanza, va organitzar a la Jonquera entre els dies 17 i 22 de setembre passats la vintena edició del Seminari de Vigilància Fronterera i Control de la Immigració Irregular, en el qual hi van participar una quarantena de guàrdies civils. El seminari, que s'organitzava per primera vegada a les comarques gironines, té com a propòsit aportar coneixements teòrics i pràctics de vigilància fronterera i capacitar els agents per participar en operacions internacionals conjuntes a les fronteres exteriors de la Unió Europea i en missions africanes.

Així, els 40 guàrdies civils diplomats al curs podran ser convocats i comissionats en operacions internacionals coordinades a països de la Unió Europea.

Les activitats pràctiques del seminari van incloure la participació dels alumnes en les operacions de seguretat i servei habituals a les àrees de la costa i les fronteres terrestres de la província utilitzant tant els mitjans aeris com els del servei marítim de la Guàrdia Civil a Girona, en alguns dels quals les operacions van ser coordinades amb la Gendarmeria marítima francesa.

Durant el curs els agents van participar en una operació de control fronterer terrestre als Límits i els diferents punts fronterers de les comarques de Girona en coordinació amb la companyia de Ceret de la Gendarmeria.

A propòsit del seminari, una unitat que s'havia desplaçat a Puigcerdà per participar en l'operació coordinada de control fronterer, es va trobar un accident a la C-25, a l'altura de l'entrada del túnel de Joanet, i va haver d'intervenir per alliberar dels ocupants d'un vehicle que s'havia encastat contra la part del darrera d'un camió. Els guàrdies civils van apagar el foc incipient que havia encès el motor del vehicle, van garantir la seguretat del tram de via i van

treure el conductor que havia quedat atrapat al cotxe però no van poder fer res per salvar la vida de l'acompanyant, que va morir dins del vehicle a conseqüència de les ferides causades per l'impacte del xoc.

La Delegada del Govern, Teresa Cunillera, el Subdelegat a Girona, Albert Bramon, i el General de Brigada Pedro Garrido Roca van assistir dissabte, 22 de setembre, a l'acte d'entrega de diplomes, durant el qual la Delegada va agrair la voluntat de servei i va destacar la importància de la formació com a mecanisme per afavorir la recerca de solucions. "La manera d'afrontar els reptes que plantegen els nous fluxos migratoris causats per les guerres i la fam és millorant la formació i adaptant-nos per combatre els qui volen aprofitar la bona voluntat de la gent per enriquir-se en el context d'aquests fenòmens que han provocat els fluxos de persones", va destacar la Delegada.

Les operacions conjuntes, en les quals també hi va participar la divisió de duanes de Perpinyà, van posar en valor els intercanvis i la bona entesa entre la Guàrdia Civil i els cossos policials francesos. En aquest sentit la Comandància de la Guàrdia Civil de Girona va col·laborar posant al servei de les operacions tan personal com mitjans.