El diputat de Ciutadans (Cs) per Girona al Parlament de Catalunya, Héctor Amelló, ha presentat una proposta de resolució parlamentària per exigir a la Generalitat que recuperi la inversió anual de 26.490 euros per a les tasques de restauració i revitalització del castell de Sant Ferran, a Figueres, "tal com venia fent fins a l'any 2013, quan va retallar l'aportació en un 54,9% i va limitar així les actuacions previstes". El diputat recorda que el castell de Sant Ferran és la fortalesa baluardada "més gran d'Europa, amb més de 550.000 m²" i que va ser declarada Bé d'Interès Cultural i catalogada com a Monument Històric i Artístic.

En la mateixa proposta, el parlamentari també ha exigit que el Govern autonòmic s'impliqui en la restauració dels pous de sanejament de la plaça d'armes de la fortalesa i la reposició dels dispositius anticaiguda, la suma dels quals ascendeix a 31.395,83 euros. "Vull recordar que en 2003 es va crear el consorci del Castell de Sant Ferran a través d'un conveni firmat entre el Ministeri de Defensa, el Govern de la Generalitat i l'Ajuntament de Figueres l'objecte del qual és la cooperació econòmica, tècnica i administrativa en la gestió, restauració i revitalització de la fortalesa", ha explicat Amelló.

El diputat provincial per Girona ha considerat necessari sol·licitar també la creació d'una campanya de promoció i comunicació "per posar en relleu l'inestimable valor històric i cultural de la fortalesa" que permeti donar-la a conèixer a la ciutadania i "serveixi de reclam també per al turisme cultural".