El primer tinent d'alcalde de Figueres, Francesc Cruanyes, ha anunciat aquest dijous a la tarda que renuncia a ser alcalde de la ciutat però continuarà a l'equip de govern. Cruanyes és el número dos de la llista del PDeCAT (tot i que hi anava com a independent) encapçalada per Marta Felip, que fa uns mesos va dir que deixaria el càrrec després de ser nomenada secretària general d'Empresa i Coneixement. En les darreres setmanes, s'havien intensificat les negociacions i les pugnes per aconseguir que l'alcalde fos Jordi Masquef, el número quatre de la candidatura i recentment nomenat cap de llista del partit per a les municipals de 2019. Cruanyes ha explicat que buscat suports entre els grups de l'oposició però que no ha aconseguit la "confiança sòlida" que buscava entre el propi govern.

Després de setmanes de negociacions i pugnes, el primer tinent d'alcalde de Figueres, Francesc Cruanyes, ha anunciat que renunciarà a l'alcaldia tot i que continuarà a l'equip de govern. Cruanyes ha explicat durant una roda de premsa que el 3 de juny, poques hores després que es fes públic que Marta Felip ocuparia el càrrec de secretària General d'Empresa i Coneixement, va fer un tuit on assegurava que com a número 2 de la llista no contemplava cap altre escenari que el "d'assumir l'alcaldia i contribuir a la governabilitat de la ciutat".

El regidor ha dit que durant tots aquests mesos ha mantingut aquesta posició convençut que, en la seva condició d'independent, podia garantir a un final de mandat "constructiu, pacífic i plural". Cruanyes, ha admès, però, que en un comunicat l'equip de govern ja va deixar clar d'entrada que la seva opció passava per "saltar-se el número 2" i convertir en alcalde el número 4 i recentment nomenat cap de llista del PDeCat per a les municipals de 2019, Jordi Masquef.

Cruanyes ha assegurat que no l'ha vist mai com un adversari ni com un ·"rival" i que entén les seves "legítimes aspiracions". De fet, ha dit, durant aquestes setmanes de negociacions la tensió entre el govern no ha estat "tal i com alguns han volgut fer creure".

Malgrat això, ha admès que va iniciar converses amb grups de l'oposició (els més afins a les seves "idees") però que en les darreres setmanes s'ha adonat que no comptava amb la "confiança sòlida" que s'exigia entre el propi equip. En aquest sentit, ha explicat que algun dels seus membres li ha arribat a manifestar que hi votaria negativament.

El regidor ha dit que tenia diverses opcions com deixar l'acta o convertir-se en no adscrit però que per responsabilitat ha decidit continuar amb les seves funcions fins al final del mandat. També ha assegurat que la relació amb el govern municipal és "cordial, franca i honesta" i que "ningú ha intentat comprar" la seva renúncia.

"Li he dit a en Jordi Masquef que pot comptar amb mi si és alcalde, que no contemplo cap altre escenari i que li encomano enfortir el govern que la ciutat es mereix", ha insistit.

Pel què fa a les eleccions municipals de 2019, Cruanyes no ha volgut avançar si contempla la possibilitat de presentar-se amb alguna altra llista. "No he arribat a aquesta pantalla", ha dit.

"Gest de generositat"

L'alcaldessa, Marta Felip, ha agraït el "gest de generositat" del regidor. "L'honora, ha estat responsable i ha entès la situació", ha afegit. En aquest sentit, Felip ha dit que la situació dona "via lliure" a la seva renúncia, per a la qual encara no hi ha data, i a la "possible investidura de Jordi Masquef com a alcalde si el plenari així ho decideix".

Fonts municipals han explicat que un cop Felip comuniqui formalment la seva voluntat de renunciar al càrrec, s'establirà un període de deu dies per convocar un ple municipal. Després s'obrirà un nou període de deu dies més per convocar el ple d'investidura en el qual Cruanyes renunciaria i Masquef, el següent de la llista, es convertiria en alcalde.