L'Ajuntament de Castelló d'Empúries ha decidit iniciar la segona edició dels Pressupostos Participatius amb l'objectiu que els veïns i veïnes del municipi decideixin quins projectes volen executar amb els 150.000 euros que s'han reservat amb aquest objectiu.

Aquesta suma surt de la partida d'inversions del pressupost municipal del 2019 i, per aquesta segona convocatòria, s'han afegit 25.000 euros més. L'alcalde Salvi Güell assegura que «enguany volem potenciar el projecte ampliant la partida destinada al Pressupost Participatiu, conscients que eines de participació directa com aquesta són essencials per seguir apoderant la població».

Votar físicament o per Internet

Aquest dimarts, 18 de setembre, la Sala Gòtica de l'Ajuntament acollirà, a les vuit del vespre, la presentació del procés en una sessió oberta a tota la població. En la trobada, el govern municipal explicarà tots els detalls i la metodologia del funcionament d'aquesta segona edició de Pressupostos Participatius. Tots els majors de setze anys que vulguin participar en la política municipal poden fer arribar al consistori les seves propostes des d'ara i fins al dia 7 d'octubre a través de dues vies. La primera és online a través del web. La segona opció és fer-les arribar presencialment dipositant la butlleta dins d'una de les bústies habilitades a l'OMAC, la Biblioteca, l'Oficina de Turisme i l'Espai Jove El Centro de Castelló; i al Casal Cívic, l'OMAC i el Centre Emprèn d'Empuriabrava. Els únics requisits perquè les propostes presentades siguin admeses és que siguin temes de competència municipal, no contradiguin plans aprovats per l'Ajuntament, que siguin viables tècnicament i econòmica, que respectin el marc jurídic i siguin una inversió.

«L'experiència de la primera convocatòria ens ha servit per constatar que la nostra població està plenament compromesa en la definició del municipi del present i del futur», explica Anna Massot, regidora de Participació Ciutadana. La regidoria que coordina Massot ha decidit emprendre aquesta segona edició després de l'èxit que va assolir la primera. Per a ells és molt important escoltar novament la veu de la ciutadania per saber quines necessitats reals demana el municipi.

Després de la recollida de propostes es farà la valoració tècnica dels projectes i es convocarà un fòrum ciutadà. A continuació serà el torn dels serveis tècnics municipals. Ells faran un cribratge de les propostes valorant-ne la viabilitat i descartant aquelles que no superin els requisits i el pressupost fixat. Finalment, al mes de desembre, els veïns i veïnes podran participar en una sessió en què es decidiran els projectes que seran sotmesos a votació popular de la darrera fase de procés.