L'alcaldessa de Roses, Montse Mindan, ha estat convidada pels organitzadors del 14è Congrés Mundial de les Badies més belles del món, avalat per la Unesco, que enguany se celebra a Taiwan, per anar a explicar els esforços cap a la sostenibilitat ambiental de la Badia de Roses. La ponència de l'alcaldessa tindrà lloc entre el 28 i el 29 de setembre, en el marc d'aquest Congrés que se celebra a l'arxipèlag de Penghu.

Mindan preveu oferir una conferència d'uns quinze minuts en què parlarà en anglès sobre els esforços que es dediquen a la badia de Roses per consolidar mesures de sostenibilitat. "Fer aquesta conferència és tot un repte. Parlar davant dels 41 països que hi seran presents és una gran oportunitat per posicionar la badia de Roses com a referent turístic en l'àmbit mundial", assegura l'alcaldessa, i afegeix que "ens servirà per saber què s'està fent a la resta del món, i saber com solucionar problemes que ens afecten a tots, tot i que estem a l'altra punta del planeta".

La presentació de Mindan vol oferir una visió global de la Badia posant una especial atenció a la natura que l'envolta "destacant que la zona està al mig de tres parcs naturals: "S'ha detectat que la gent cada vegada demana viure més experiències relacionades amb la natrualesa, i això es tradueix en un ascens de la demanda de turisme sostenible".

Alguns altres temes que s'apuntaran a la conferència, i que tenen incidència al territori, estan relacionats amb la pesca. Es posarà èmfasi en el fet que Roses té port pesquer, i s'intentarà explicar l'economia de la pesca al poble, que és diferent a la d'altres llocs. "Molts altres països no tenen la flota amarrada durant dos mesos per ajudar a la sostenibilitat amb una veda, ni limiten la pesca en zones protegides", exemplifica Mindan.

Una altra qüestió que es destacarà és la creació de la càtedra dels oceans de Roses, que estudia la notable incidència que tenen els mars i oceans en les persones.

Al congrés, al qual l'alcaldessa va amb totes les despeses pagades per part dels organitzadors, també hi assistirà una delegació de l'Ajuntament de Sant Pere Pescador, que enguany és el representant oficial de la Badia.

Els pilars d'aquest congrés giren entorn el turisme sostenible i ecològic, l'economia dels oceans i la cooperació i la cocreació. "Fa temps que a casa nostra treballem el tema de la sostenibilitat. Tenim plantes depuradores i sostenibles que no necessiten gaire aigua, les nostres platges passen inspeccions tècniques de qualitat i cada any millorem el nostre patrimoni per seguir sent un referent turístic", explica Mindan.

Un club exclusiu integrat per les 41 Badies més belles del Món

Segons la Unesco, al món hi ha 41 badies de somni que són les més belles, i que destaquen pel seu patrimoni turístic, paisatgístic i cultural. A l'Alt Empordà n'hi ha una, la de Roses, que forma part del Club internacional des de l'any 2011. Aquesta badia està formada pels municipis de Roses, Castelló d'Empúries, l'Escala i Sant Pere Pescador, i ofereix més de 45 km de platges, 15 km de cales i 50 km de canals navegables. La Unesco només accepta una distinció per estat i mar, de manera que la badia de Roses serà l'única amb aquest reconeixement a Espanya.

Cada any, el Club de Badies més belles del món organitza un congrés internacional a algun dels territoris que en formen part, i s'intenta aconseguir la representació de tots els territoris. Enguany, la 14a edició del congrés se celebra a Taiwan entre el 28 i 29 de setembre sota el lema In love with the ocean. El congrés és un punt de trobada per posar en comú problemàtiques, la manera de treballar i la informació de totes les badies del món que formen part del col·lectiu. Aquesta plataforma va néixer amb la idea de lluitar junts per preservar el patrimoni natural, la identitat de cada territori i, a me?s a més, impulsar el desenvolupament econo?mic mentre es mantenen la forma de vida i tradicions autòctones.