El mar, la salut i la qualitat ambiental són tres peces claus per crear el que s'anomena Espais Blaus, és a dir, aquelles zones on hi ha una concentració notable de persones centenàries. El consultor ambiental Toni Salamanca va sentir curiositat per la investigació de les Blue Zones, que va tenir ressò al National Geographic. Ara fa sis anys, i inspirat per aquesta temàtica, va iniciar la seva pròpia investigació després de descobrir un nucli de població a Menorca que destacava per tenir molta gent gran. En analitzar-ne els factors, va veure que hi tenia molt a veure la qualitat ambiental.

En estudiar a fons els indicadors que afavorien la longevitat de la població, Salamanca va pensar com s'hauria de fer per exportar el model de Menorca al cap de Creus. "A l'Alt Empordà, també es detecta un important gruix de persones longeves, tot i que no tant com a l'illa perquè aquí hi ha menys qualitat ambiental i més incidència del turisme", explica l'investigador. El que proposa Salamanca és "anar creant petits espais blaus perquè, a poc a poc, es puguin recuperar les maneres de fer amb les quals ha viscut durant tant de temps la gent gran".

La recent inaugrada Càtedra Oceans i Salut Humana de Roses, adscrita a la UdG, ha mostrat interès per aquest projecte que feia un temps que havia quedat aparcat, i ha decidit incorporar-lo a les seves línies d'investigació.

Gràcies a aquesta col·laboració, el projecte es podrà conèixer en el marc d'una cadena de presentacions a l'Alt Empordà. La primera és aquest dissabte, 15 de setembre, al Port de la Selva. El 22 de setembre serà el torn de Palau-saverdera, i el 9 d'octubre, Roses.

La recepta: Bona qualitat de vida i absència d'estrès

Segons Salamanca, les persones longeves de l'Alt Em­pordà tenen característiques comunes com ara la qualitat de vida, la proximitat amb el mar i viure envoltats d'una baixa densitat de població i estar exposats a una vida poc estressant. Una altra cosa que afavoreix és el fet de seguir una dieta mediterrània i tenir activitat física regular, en funció de les aficions personals.

"El Port de la Selva seria un lloc ideal per crear Espais Blaus", explica l'investigador. Abans, caldria oferir una sèrie de serveis per als ciutadans des de 50 fins a 75 anys que se sentin actius i sans, ja que tenir més recursos i possibilitats d'oci afavoreix la longevitat.