Aquest dilluns s´han celebrat algunes de les activitats que servien de preludi de la Diada. L'elaboració d'un gran mural davant del centre penitenciari del Puig de les Basses en solidaritat amb les preses polítiques ha estat el punt de partida dels actes reivindicatius. Aquest mural va ser projectat com a decorat de l´acte central que la coordinadora Figueres per la República organitzava a la plaça Josep Pla.

Xavier Diez, Albano Dante Fachin, Mireia Boya i Josep Maria Terricabras van ser-ne els parlamentaris convidats. En acabat, després d´una botifarrada popular, els grups Joina i Els Delai posaven música a la vetllada. La tradicional marxa de torxes no s´ha celebrat a la capital altempordanesa com els darrers anys però sí que s´ha programat a Castelló d´Empúries.

El castelloní Marc Timón ha participat dels actes institucionals previs a la Diada, que s´han dut a terme a la plaça Sant Jaume: "És un honor immens dirigir el concert institucional de la Diada Nacional de Catalunya", va explicar Timón. Ha dirigit la Giorquestra amb Xavi Lloses. També és l´autor dels arranjaments que han musicat l´espectacle "poètic, èpic i reivindicatiu" dirigit per Lluís Danés.

També han participat de l´espectacle la ballarina i coreògrafa Marta Carrasco, el cantautor Roger Mas, les cantants Paula Valls i Judit Neddermann, el grup Obeses i el Cor Jove de l´Orfeó Català.

Com fan cada any molts ajuntaments celebren actes institucionals de bon matí, per deixar temps perquè la gent que ho vulgui vagi a manifestar-se a Barcelona. A Figueres, per exemple, el consistori convoca, a les deu del matí, una ofrena floral al monument dels Drets del poble.

Per anar cap a Barcelona a la manifestació, Òmnium i l´ANC han organitzat autobusos. De Figueres sol sortiran una dotzena de la vintena de vehicles que mobilitza la comarca.

Aquells que no han trobat desplaçament s´han organitzat a través de les xarxes socials amb l´etiqueta #DiadaEnCompanyia perquè tothom qui vulgui anar a la Diada de l´Onze de Setembre hi pugui anar encara que no hagi pogut reservar autocar. Amb aquesta etiqueta, usuaris amb places en vehicles privats les han posat a disposició de qui en tingui necessitat.

La gran mobilització de la Diada té l´objectiu d´omplir l´avinguda Diagonal de Barcelona des de la plaça de les Glòries fins al Palau Reial. El organitzadors han explicat que el seu punt àlgid serà a les 17.14 h, quan es farà un silenci que culminarà amb una onada de so: els assistents faran sentir la seva veu progressivament des de la zona del carrer Castillejos fins a l´escenari. Un coet marcarà el tret de sortida de la gran onada i diferents voluntaris, amb banderoles de color corall, marcaran el ritme.

Aquest dilluns, més de 440.000 persones ja s´havien apuntat a la mobilització independentista, on no s´ha donat cap consigna concreta i es permet als assistents portar la seva cartelleria amb les reivindicacions que considerin oportunes, tot i que, previsiblement, els presos polítics i els exiliats seran el focus de moltes de les proclames.

Agenda d´actes destacats

Bàscara.Cursa Despertaferro

A les nou del matí, Bàscara organitza la Cursa Despertaferro, amb recorreguts de cinc, deu i vint-i-un quilòmetres. El lloc de trobada és el paller d´en Xirau.

Cadaqués.Marxa, castellers, sardanes i festa final

A les vuit del matí, s´inicia el període d´inscripcions a la 26a Marxa del Cap de Creus, que s´iniciarà a les nou des del Passeig.

A les dotze del migdia, es fa un esmorzar i botifarrada per als participants, i actuació de la colla castellera dels Vailets de l´Empordà al Cap de Creus.

A dos quarts de vuit del vespre, es fan Sardanes de la mà de la Principal de Banyoles al Passeig.

Per tancar la jornada, a dos quarts de deu del vespre, tindrà lloc la traca final de la festa major al Passeig

Castelló d´EmpúriesLectura del manifest, «Els Segadors» i sardanes

A les deu del matí, es fa una lectura del manifesta. A continuació, hi ha el cant d´Els Segadors amb la col·laboració de la Cobla Rossinyolets i la Coral Castellonina. Tot això es fa a la plaça Mossèn Cinto Verdaguer.

Seguidament, i a la mateixa ubicació, es fa mitja audició de sardanes amb la Cobla Rossinyolets.

El Port de la SelvaAutobusos i sardanes

Al Port de la Selva, a un quart d´onze, es fa la sortida de l´autobús cap a la manifestació de Barcelona.

A les dotze del migdia, es podrà gaudir de sardanes amb la cobla Els Rossinyolets, a la plaça d´en Pol Nadal.

FigueresOfrena floral, coral i sortida amb bus

A les deu del matí, es fa una Ofrena Floral al monument Els drets dels pobles amb motiu de la Diada de Catalunya, a la plaça Frederic Marès. Actuarà la Coral Polifònica de Figueres. Aquest és un acte organitzat conjuntament per l´Ajuntament de Figueres i Òmnium Empordà.

A la una del migdia, es fa la sortida dels autocars cap a Barcelona, des de l´Institut Olivar Gran, per assistir a la manifestació «Fem la República Catalana». L´ANC Figueres ha estat l´encarregada de gestionar les inscripcions al transport, i la venda de samarretes de color corall des del seu local del carrer Vilafant.

L´ArmenteraAudició d´havaneres

A dos quarts de deu del vespre, l´Ajuntament de l´Armentera organitza una audició d´havaneres amb el grup Les Anxovetes, a la plaça de l´Església. Hi haurà coca i cremat per a tothom.

L´EscalaActe institucional i música

A les onze del matí, se celebra un acte institucional, la lectura del manifest i l´actuació musical del Cor Indika. Tots els actes són a davant de l´Ajuntament.

La JonqueraActe institucional i sardanes

A les deu del matí, té lloc un acte institucional amb l´Orfeó Jonquerenc al MUME.

A dos quarts de set de la tarda, es farà una audició de sardanes amb la Cobla Vila de la Jonquera, al carrer Major.

LlançàOfrena, discursos i música

A les onze del matí, es fa una ofrena floral al monument de Catalunya, seguida d´un discurs de l´alcalde, Pere Vila i Fulclarà. Tot seguit es podrà escoltar cant coral a càrrec de la Coral Palandriu de Llançà a la plaça de Catalunya.

A les dotze del migdia, tindrà lloc el Cant dels Segadors i es podran escoltar les sardanes de la cobla Baix Empordà, a la plaça Major.

Maçanet de CabreneysEsmorzar, lectura del manifest i sortida del bus

A les onze del matí, es fa un esmorzar i lectura del manifest. Seguidament, s´efectua la sortida de l´autobús cap a la manifestació de Barcelona des de l´Ajuntament del poble.

RosesBall i sardanes

A les sis de la tarda, es fa ball amb la Gemma i la Blanca a la Sala la Ciutadella.

A les set, es fan sardanes amb la Cobla Vila de la Jonquera, a la plaça Catalunya.