L'alcaldessa de la Jonquera, Sònia Martínez, es mostra il·lusionada perquè el carrer Major acaba d'enllestir aquests dies la seva transformació urbanística, coincidint amb la celebració del 7 al 9 de setembre de la Festa Major. Per contra, tal com explica en aquesta entrevista, no es cansa de buscar solucions perquè la Jonquera no s'assocïi constantment a notícies negatives.

Esperaven tenir les obres del carrer Major enllestides per la Festa Major. Ha estat possible?

El projecte del carrer Major és una de les obres més ambicioses que s'han fet a la Jonquera els últims anys. Parlem de reformar 4.800 metres quadrats. I no només es tracta d'asfaltar el carrer, sinó d'una reestructuració integral de serveis bàsics, clavegueram, xarxa d'aigua potable i aigües residuals, enllumenat, fibra òptica i instal·lació de cablejat per a futures càmeres de videovigilància. Un abast tan gran du sempre associat el risc que es produeixin imprevistos i els terminis s'allarguin una mica més del previst.

En quin punt es troben les obres?

Veiem difícil poder tenir acabades totes les obres ara a principis de setembre, però sí que teniem el compromís de l'empresa adjudicatària que el carrer quedés obert a la circulació durant la Festa Major. I un cop passada la festa, s'acabaran els treballs complementaris, la instal·lació de mobiliari urbà, l'enjardinament, la reparació de desperfectes... Si tot va segons el darrer calendari, podrem donar per totalment acabades les obres a principis d'octubre.

Què és el més complicat de governar l'Ajuntament d'un municipi com la Jonquera?

Estar al capdavant de qualsevol institució pública és sempre una tasca complicada. Cal saber trobar aquella essència que beneficia la població en el seu conjunt. En el cas concret de la Jonquera, més enllà de la dificultat que representa haver de prendre decisions que saps que no acontentaran tothom però que són beneficioses per al conjunt dels veïns, jo destacaria que som un poble fronterer.

La ubicació és, doncs, l'handicap principal del poble?

Ens ha tocat ser un lloc de pas, un municipi per on passen cada dia milers de persones. Un poble receptor de grans quantitats de persones nouvingudes. I això genera algunes tensions, reptes i riscos, tant pel que fa a seguretat ciutadana com a la cohesió social i fins i tot a la identitat i el sentiment de pertinença entre els mateixos jonquerencs. Com a Ajuntament lidiem amb fenòmens com la prostitució i els robatoris, que escapen a les nostres competències. Però som la institució més propera a la ciutadania i els veïns ens demanen, amb tota la raó, que hi posem solució. Ens toca jugar un paper difícil: negociar amb altres institucions i aconseguir pressupost per fer actuacions que en principi no ens correspondrien.

Què més pot fer la Jonquera per treure's l'etiqueta de la prostitució?

Com a Ajuntament, les nostres competències i recursos en aquesta qüestió són molt limitats, tot i que nosaltres hem fet d'aquest tema una de les nostres prioritats i hem endegat actuacions com l'aprovació d'una ordenança de convivència, la instal·lació de noves càmeres de seguretat, la implantació d'una comissaria de districte dels Mossos , la prolongació de la jornada de servei de la Policia Local o l'obertura d'una borsa de treball a la Policia Local que suposaran un salt qualitatiu en la detecció, prevenció i resolució de problemàtiques vinculades també a la prostitució. Hem anat a Madrid a explicar aquesta problemàtica als diferents grups polítics i hem presentat una proposta de modificació del codi penal.

Però, malgrat tot això, la prostitució no desapareix.

Si parlem de solucionar la problemàtica, sense la implicació decidida d'altres administracions, ens queda poc marge d'actuació. Però si parlem de la imatge del nostre poble, d'aquesta etiqueta que comentaves, aquí sí que podem actuar-hi. Crec que necessitem canviar el focus d'atenció cap a altres àmbits, cap a les coses positives. Tenim patrimoni; tenim vida associativa, cultural i esportiva; tenim comerç i botigues; tenim entorn natural; el MUME. Els nostres actius són nombrosos, però malauradament hi ha molts mitjans de comunicació que només veuen la cara de la Jonquera que té a veure amb la prostitució i la inseguretat, com si al municipi no hi hagués res més que això.

Què és el que més li agrada fer com a alcaldessa?

Parlar amb la gent, conèixer de primera mà allò que preocupa, allò que no funciona, allò que caldria canviar. I sentir que estic fent coses pel bé del meu poble. És molt satisfactori sentir que estàs posant el teu granet de sorra per millorar el poble on has nascut, on vius, el poble que t'estimes.

I el que menys?

No m'agrada gens haver de prendre decisions que no acabin de concordar amb l'opinió d'algunes persones o col·lectius, encara que siguin petits i que el benefici potencial per al conjunt de la població sigui molt gran.

Hi ha algun projecte que havien previst al programa electral que quedarà pendent?

És inevitable. Encara que portis una planificació rigorosa de l'acció de govern sempre sorgeixen imprevistos. Aquest mandat no podrem acabar la rehabilitació d'alguns carrers del nucli antic. S'han executat les obres del carrer Cantallops i del Vidre, però quedaran pendents altres carrers, fins que no solucionem el tema de l'aparcament, que implica un procés llarg, ja que obliga a fer modificacions del planejament urbanístic. En aquests moments la modificació en qüestió està en període d'exposició pública i, malgrat que ja tenim l'avantprojecte aprovat i els diners al pressupost, primer cal fer l'expropiació corresponent. Si tot va bé, esperem resoldre el tema de l'aparcament durant l'any vinent.

Està preparada per encapçalar novament la llista per a les eleccions del 2019?

Tinc il·lusió, ganes i motivació per seguir treballant al servei del meu poble. Tenim moltes idees de cara al futur que estem segurs que serien molt beneficioses per al poble. Però estic a disposició d'allò que digui la gent del meu partit.