Si les parets de pedra del palau Macelli poguessin parlar explicarien un munt d'històries. L'edifici, situat al carrer Carbonar del centre històric de Castelló, entre la Basílica de Santa Maria i l'antic convent de Santa Clara, té una llarga trajectòria històrica. Va ser la casa noble de dues famílies adinerades, va estar vinculada a l'Església i va ser confiscada pels soldats republicans durant la Guerra Civil.

Molt aviat, el palau es reformarà per convertir-se en un petit hotel de quatre estrelles superior amb catorze habitacions. Amb aquesta nova proposta, el municipi reforça la seva capacitat hotelera. Tal com explica l'alcalde, Salvi Güell: "És cert que tenim bona oferta d'apartaments i càmpings, però falten hotels. Sempre ens alegra saber que iniciatives privades vegin viable invertir aquí".

Segons estimacions dels propietaris, els clients potencials de l'establiment serà gent del territori, a més de francesos, holandesos i alemanys que se sentin atrets pels atractius naturals, històrics, artístics i culturals que hi ha a Castelló d'Empúries i Empuriabrava.

El nou propietari, Miró Ayats, de Sant Joan les Abadesses, buscava alguna localització per l'Empordà amb encant. Anava al dar­rere d'edificis amb molta història que hagués de reconstruir. En descobrir el Palau, va saber que era l'adequat. "La seva ubicació és ideal. A més, té un jardí preciós a sobre de la muralla amb vistes privilegiades a l'absis de la Basílica", apunta. I afegeix, "poder rehabilitar un edifici tan degradat del centre del poble era una proposta molt interessant".

Reforma en fases

La reforma de la instal·lació ha estat un procés que s'ha anat fent en diverses fases. En estudiar l'estructura de l'edifici, es va descobrir que al llarg del temps s'hi havien anat fent reformes estructurals, algunes amb encert i altres no tant. "En posar-nos mans a l'obra hem descobert que l'edifici havia tingut una vida molt moguda", explica sorprès. Entre les troballes en destaquen dues d'especials. La primera són arcs tapiats. Suposadament, aquests haurien servit per connectar edificis que s'haurien anat agregant als laterals de l'edifici principal. Dels dos descoberts, un es rehabilitarà i es deixarà a la vista. El segon són un parell de portes tapiades que s'han tornat a obrir per fer espais més amplis.

A dia d'avui, la reconstrucció encara passa per la seva fase estructural. Segons el propietari, aquesta és la més complicada perquè "et trobes amb sorpreses inesperades. Desnivells dins d'una mateixa planta o estructures que semblaven correctes però no ho són". S'han arreglat bigues corcades, reformat la teulada i reconstruït les façanes laterals. L'objectiu és acabar l'adequació de la façana principal a finals d'aquest estiu perquè la gent es faci una idea de com serà l'edifici, almenys des de fora. Abans d'acabar l'any ja hauria d'estar acabada la reconstrucció de la façana principal.

Per anar temptejant el terreny, veure com pot funcionar el negoci i estudiar les potencialitats que té la zona, ja s'ha obert un bar al jardí durant dos mesos d'estiu. L'establiment està obert a les tardes i, segons ha explicat Ayats, "ha estat molt ben acollit pels visitants". En aquests primers dies, els responsables de l'establiment ja han rebut propostes que plantegen la possibilitat d'utilitzar l'entorn per fer-hi esdeveniments privats. "Una opció que s'anirà estudiant amb el pas del temps", indiquen.

L'encant del passat

La segona fase de reconstrucció se centrarà en la reformulació dels interiors i es posarà en marxa a finals d'any. Per la superfície del local, l'hotel tindrà catorze habitacions i estaran decorades amb un estil modern amb elements clàssics. "Optarem per una combinació d'història i minimalisme, tal com s'estila avui en dia. Així, incorporarem totes les comoditats més actuals i alguns mobles antics, que quedaran realçats per l'estil senzill i elegant", explica Ayats.

Els treballs previstos en aquesta fase s'espera que estiguin enllestits a temps perquè l'hotel pugui estar obert a ple rendiment l'estiu vinent.

L'edifici era una de les cases senyorials més sumptuoses del municipi

Al S. XVII era una casa noble de la família italiana Macelli, coneguts com Els Mecelis. Fins al 1936, era una de les més sumptuoses propietats de ­senyors de Castelló. Després d'un temps, va passar a les mans dels Fontcoberta, de la noblesa barcelonina. Durant la Guerra Civil, va ser confiscada pels soldats republicans. Anys després es va convertir en un restaurant i un hotel. Feia 8 anys que estava tancat i deteriorat.