La situació política que regeix en el panorama català manté el sobiranisme actiu. A menys d'una setmana per arribar al dia 11 de setembre, els agents encarregats de la celebració de la Diada catalana ja ultimen els detalls necessaris perquè tot surti segons el previst. Els principals organitzadors dels actes que se celebren a Figueres i a l'Alt Empordà són Òmnium Cultural i l'Assemblea Nacional Catalana, que estimen que a la participació de la comarca a manifestació de Barcelona de la Diada hi haurà "xifres d'assistents similars a les de l'any passat".

Per una banda, l'ANC coordina multitud d'actes amb motiu de celebració de la causa independentista. Entre el cartell d'activitats destaca una taula de memòria, una marxa de torxes i els autobusos que transportaran els manifestants, entre d'altres. A Figueres, per exemple, el 7 de setembre s'ha programat el visionat del documental 20-S. La producció, que ha aconseguit una extraordinària audiència després de l'emissió per TV3, es presenta a Las Vegas a les deu del vespre.

Els esforços de l'Assemblea se centren ara en l'organització dels autobusos que portaran els empordanesos a Barcelona per la Diada. De punta a punta de la comarca, l'ANC ha organitzat una quinzena d'autobusos que faran parades en altres municipis. Un cop a la capital, i com ja és habitual, la gent s'organitzarà en trams. Els altempordanesos que participin a la manifestació Fem la República Catalana s'hauran de situar entre el tram 14, compartit amb manifestants del Baix Empordà, i el 15, amb gent de la Catalunya Nord. "És de vital importància l'ajuda dels voluntaris", assegura Josep Maria Tegido, coordinador comarcal d'ANC. En principi, s'enviaran 35 voluntaris de l'Alt Empordà a la manifestació, vestits amb un peto en un lloc visible per ajudar a solucionar els dubtes, complicacions o necessitats dels desplaçats. Tot i que encara és difícil saber quants empordanesos assistiran a la mobilització, es preveu que hi participi un nombre semblant a l'any passat. Segon explica Tegido, "per la mobilització d'enguany, que és més convencional, no és indispensable que la gent s'apunti, com en el cas de l'any de la Via Catalana."

«Fem República» a Figueres

Per altra banda, Òmnium Cultural juntament amb la Coordinadora de Figueres per la República, on col·laboren diversos col·lectius, partits i entitats, també organitza una trobada el dia 10 de setembre per Fer República i reivindicar la situació política actual, centrant l'atenció en la commemoració de la Diada i en els polítics que encara estan a la presó. Aquest any s'ha decidit abandonar la tradicional marxa de torxes i organitzar una activitat diferent. La jornada s'iniciarà a la presó del Puig de les Basses amb la pintada d'un mural. Aquest serà el plafó de fons que tindran Xavier Díez, Albano Dante Fachin, Mireia Boya i Josep M. Ter­ricabras que, després d'haver baixat el mural fins a la plaça Josep Pla, faran uns parlaments. De cara a l'11 de setembre, també organitzen una ofrena floral al monument Els Drets dels Pobles, amb l'Ajuntament de Figueres, i una actuació de la Coral Polifònica.

Molts d'altres municipis organitzen activitats per celebrar durant la Diada, o en els dies previs. Entre d'altres, Peralada convoca la Revetlla de la Diada, que tindrà lloc el 9 de setembre a Vilanova de la Muga. A Castelló d'Empúries, l'ANC organitza una marxa de torxes el dia 10 de setembre. El mateix dia, al Port de la Selva, opten per una marxa de torxes i una hissada de senyera. De cara a l'11 de setembre, a Llançà es farà una ofrena floral al monument Catalunya i sardanes, i a la Jonquera, un acte institucional amb l'Orfeó.

«La gent està profundament indignada per la situació política»

Roser Romero, Coordinadora de la territorial d'ANC Figueres. Va assumir el càrrec el passat mes de març, agafant el relleu de Sebastià Pèlachs. Romero explica que "necessitava involucrar-m'hi perquè la situació política que vivim és insuportable".

Roser Romero es va començar a involucrar en la situació del país l'any 2010, després de la sentència de l'Estatut, tot i que mai l'havia convençut la política. Segons ella, però, "vulguem o no, la vida diària és política, i si es vol canviar alguna cosa ens hem d'implicar d'alguna manera". Aquest estiu, l'ANC Figueres s'ha instal·lat temporalment en un local al carrer Vilafant. A les tardes, si es passa per allà es pot veure gent envoltada de samarretes de color corall i llaços grocs, apuntant-se als autobusos de la Diada o informant-se sobre l'entitat.

- Des d'ANC Figueres organitzeu busos per portar gent a Barcelona el dia 11 de setembre. Com van els preparatius?

- Molt bé. De moment anem pel bus número set, i encara falta una setmana. En tenim contractats vuit. L'any passat en vam omplir onze, però d'això no se'n pot fer cas encara perquè la gent se sol apuntar a última hora. Les inscripcions es fan esglaonadament, ens hem quedat sense samarretes i n'hem hagut de demanar més.

- Quin és el pla de la Diada?

- Sortirem des de l'institut Olivar Gran a la una del migdia. Un cop a Barcelona, la gent es manifestarà sota el lema «Fem la República Catalana». Tothom podrà expressar el seu missatge amb llibertat mostrant les seves pancartes.

- Suposem que molts d'aquests missatges giraran entorn al fet de tenir presos polítics.

- Sí. Més que mai. El fet de tenir presos polítics ha estat un afegitó al sentiment de ràbia general que sent la gent pel context polític en què vivim.

- Quin és el sentiment general que es percep enguany?

- La paraula és indignació. Això que està passant és molt fort, i tothom se sent molt seu aquest problema. Jo, com molts d'altres, confio en els polítics que tenim: els MHP Quim Torra, Carles Puigdemont i tots els consellers exiliats. És trist que no els deixin fer. La situació que vivim és injusta, antidemocràtica i horrible.

- Cal motivar la gent perquè se segueixi mobilitzant?

- No. La gent ja està animada, i té ganes de fer coses. Per això, la Diada serà multitudinària segur. Segueixen igual de motivats, i s'espera una participació semblant a l'any passat.

- L'11 de Setembre és l'acte central de les activitats organitzades per ANC?

- Sí. És la que desperta més curiositat i participació. Ara que estem al local de planta baixa al car­rer Vilafant estem més cèntrics i visibles. La gent entra, pregunta, s'apunta i compra samarretes. Durant l'any, però, també organitzem altres coses des de la seu situada al car­rer Sant Vicenç, que és un primer pis.

- Quines són?

- Xerrades, ponències, debats... Hem pogut escoltar en Ramón Cotarelo i en Jordi Borràs, hem organitzat el Ball Groc per fires i anem fent actes per visibilitzar-nos i no deixar el fil d'estar actius. Intentem no parar mai, i menys ara amb la polèmica dels llaços grocs i dels sopars a la fresca a la presó del Puig de les Basses. Per al dia 1 de setembre, l'ANC, juntament amb altres entitats, hem organitzat el primer congrés a Celrà de piulaires format per influencers per la independència.

- Quina relació teniu amb Òmnium?

- És una relació molt estreta ja que organitzem moltes coses plegats. Juntament amb altres associacions actives per la independència de Figueres, tenim el grup Coordinadora per la República.

- Com us organitzeu des de la seu figuerenca?

- L'entitat funciona amb l'ajuda de voluntaris associats i simpatitzants. Cada quinze dies ens reunim físicament, però estem en contacte constant. A més, les persones més actives del grup tenim un grup de treball. Aquests som els que tirem endavant la seu de Figueres.

- Esteu oberts a noves incorporacions?

- I tant! Qui vulgui apuntar-se o informar-se pot fer-ho venint al car­rer Sant Vicenç, al local de la Iaeden, on obrim cada dijous a la tarda a partir del dia 11-S.