La urbanització de la zona de Sa Guarda, a Cadaqués, s'arrossega des del 2010 i l'Associació d'Amics de la Natura alerta que la construcció de 104 cases i un hotel de luxe -conegut com a «Hotel Custo» perquè l'empresa del dissenyador Custo Dalmau és un dels inversors- podria ser una realitat aquesta tardor.

L'Ajuntament no intentarà aturar el projecte, però sí reduir-ne l'impacte en el municipi i la natura. Segons ha explicat l'alcalde Josep Lloret, han mantingut converses amb els responsables del projecte per tal que incloguessin assessorament tècnic perquè la urbanització sigui compatible amb la xarxa d'aigua i electricitat del poble.

Els ecologistes alerten que la urbanització s'aixecarà en una zona al llindar del Parc Natural del Cap de Creus i que s'hi haurà de construir un camí, cosa que implica arrencar 250 oliveres de la varietat verdal-llei dins de la DOP Empordà. «També els hem demanat que un tècnic certifiqui quins exemplars s'han de protegir i els transplantaríem a un altre terreny», diu Lloret. El terreny escollit per replantar-les dependrà de les oliveres salvades.

Les obres del vial d'accés es van iniciar el març del 2014. L'Ajuntament les va aturar perquè no s'havia presentat tota la documentació.

A punt del col·lapse

Per l'associació es tracta d'una «barbaritat urbanística» perquè no es fa un ús «racional» del territori i alerten que els serveis i les infraestructures actuals ja estan al límit del col·lapse.

Els ecologistes s'han adherit a l'entitat SOS Costa Brava i estan estudiant demanar la nul·litat total de la urbanització i que la prohibició sigui executada abans que les màquines excavadores «destruexin el terreny».

Els veïns es van alçar contra el projecte, i hi havia veus crítiques que demanaven preservar una antiga mina d'aigua. El projecte té llum verda per part de l'Ajuntament des del 2010