Els nens i nenes de Garrigàs es van reunir la setmana passada per escollir quin era el seu disseny preferit pel parc infantil que s'instal·larà a la plaça Doctora Bou. El procés, que fa partícips els infants en la presa de decisions, vol aconseguir que els futurs usuaris de la instal·lació puguin sentir-se més seva la renovada zona de joc.

Dijous passat, 37 dels 62 infants del municipi es van reunir a la Piscina Municipal per dur a terme l'acció participativa. De manera voluntària , els interessats, d'entre 3 i 17 anys, van entrar en un procés de selecció a través del qual es va constituir una mesa amb la figura d'una presidenta, dos vocals i dos interventors.

L'Ajuntament de Garrigàs ja fa un any que treballa per tirar endavant aquest projecte. Es planteja la reformulació integral de la plaça, la col·locació d'una tanca perimetral de fusta, la pavimentació amb cautxú, l'arranjament i sanejament dels elements de joc i la instal·lació d'un rocòdrom. "Fa mesos que treballem en l'anàlisi de les necessitats, i hem fet un estudi dels projectes que serien més convenients", explica l'alcaldessa Pilar Bosch. Amb l'ajuda d'una empresa privada, l'Ajuntament va treballar tres dissenys diferents del parc, que són els que es van sotmetre a votació. Tots tres tenien variants en relació amb les formes, elements i colors que s'instaurarien. El disseny A va rebre 2 vots, el B, 21 i el C, 14.

El projecte, que compta amb un pressupost de 45.000 euros i el suport de la Diputació de Girona, també n'inclou tres de més petits: la millora de l'espai públic de Vila-Joan, l'adequació del petit parc infantil del carrer de la Costa i del Parc Infantil del centre cívic i la pista poliesportiva.

Després de tenir les tres propostes, el consistori va començar a treballar tots els tràmits necessaris de caire burocràtic. "A diferència d'altres processos administratius, aquest que s'ha presentat està molt avançat perquè ha superat molts tràmits. A efectes pràctics, això vol dir que l'execució i implementació serà ràpida", explica Bosch. Si se segueix el calendari previst, a principis d'octubre es començaran les obres d'adequació perquè a finals de novembre ja estiguin.

Primera acció participativa

La decisió de dur a terme un procés participatiu era inèdita fins ara, a Garrigàs. L'alcaldessa explica que no està gaire convençuda de l'efectivitat dels processos participatius. Segons ella, aquestes metodologies poden arribar a "generar frustració i cansament" a la gent del poble. El motiu principal que al·lega és que des de la presa de decisions fins que es veuen els resultats passa massa temps. Tot i això, el consistori estudia altres vies participatives per poder vehicular les veus dels ciutadans. A qui no els ve de nou de poder dir la seva, però, són als nens de l'escola rural de Garrigàs. Els docents solen implantar programes educatius que potencien que els nens expressin les seves opinions.