L’Alfolí de la Sal de l’Escala ha estat l’escenari d’un moment descrit com a “històric” pels participants per a la candidatura de la Costa Brava com a Reserva de la Biosfera. Divendres, l’emblemàtic edifici escalenc va acollir dues importants reunions i una conferència que va tenir com a convidat especial i ponent el doctor Miguel Clüsener-Godt, director de la Divisió de Ciències Ecològiques i de la Terra i del programa Home i Biosfera de la Unesco (MAB). El directiu de l’organisme internacional considera “positiva” l’arrencada de la proposta i valora “el consens” detectat a l’Alfolí.

Les trobades, impulsades per la Diputació de Girona i l’Ajuntament de l’Escala, van tenir com a eix central els treballs que s’estan elaborant en relació amb la presentació de la candidatura de la Costa Brava com a Reserva de la Biosfera .

A la reunió hi van assistir una cinquantena de persones, entre alcaldes i representants de la Diputació de Girona, de la Generalitat, de la Universitat de Girona, de les cambres de comerç i dels parcs naturals dels Aiguamolls de l'Empordà i del Montgrí, les illes Medes i el Baix Ter, entre altres entitats i organismes implicats en el projecte.

Posteriorment, el doctor Clüsener-Godt va oferir una conferència a la sala d’actes de l’Alfolí, que era plena a vessar, i que va ser el preludi de la inauguració de l’exposició L’Escala. Territori Biosfera, comissariada per Albert Albertí.

“Més ben posicionats”

El president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, va posar èmfasi en el fet que “els projectes iren endavant si tothom hi està d’acord. Aquesta és la tercera vegada que s’intenta aconseguir aquesta declaració i ara estem més ben posicionats que trenta anys enrere per aconseguir-la”.

El director del programa MAB , preguntat pel Setmanari de l’Alt EMPORDÀ en acabar la seva ponència, va expressar la seva sensació “positiva” de les reunions mantingudes. Per a Clüsener-Godt “hi ha un gran consens per aconseguir la declaració de Reserva de la Biosfera. No és una imposició de les autoritats, és una cosa que se sent que arriba del poble, que té una utilitat. Òbviament té un aspecte polític de gestió del territori però no és partidari, és de tots. No es tracta d’implantar noves restriccions en el territori, sinó l’acceptació d’una nova manera de respectar-lo amb mesures més sostenibles”.

En opinió del directiu de la Unesco, la Costa Brava i l’Empordà “són una terra molt bonica, que ha canviat molt amb els anys. Als vuitanta, el turisme només era de sol i platja i ara és molt més: és cultura, és menjar, és producció, són visites i, també, sol i platja però en un conjunt que engloba una societat cívica”.

Per Víctor Puga, alcalde de l’Escala, “és clar que acabem de viure un moment històric. Crec que ha estat el tret de sortida real a la candidatura. Té potencialitat, té contingut i té sintonia entre tots els agents del territori”. El calendari del projecte preveu presentar aquesta candidatura el 2019 per aconseguir la declaració el 2020.