Davant dels reiterats talls de llum que, aquests darrers mesos, han afectat el barri del Culubret de Figueres, i que s'han repetit aquest cap de setmana, l'Ajuntament ha emès un dur comunicat sobre el tema i l'alcaldessa, Marta Felip, ha anunciat la convocatòria urgent de la junta de seguretat per tractar el tema. Tanmateix, l'Ajuntament de Figueres "denunciarà la companyia elèctrica Endesa a Indústria i a l'Agència Catalana de Consum".

En el comunicat, s'explica que "el govern municipal considera inadmissible que els veïns del barri del Culubret pateixin des del 26 de juliol talls diaris de llum, d'entre 90 i 120 minuts, arribant a situacions extremes de fins a 14 hores sense llum. Cal remarcar que la manca de fluid elèctric també afecta l’enllumenat públic amb les conseqüències que això pot comportar per la seguretat ciutadana, i sobretot, pel risc que aquests talls poden comportar per la salut de les persones".

El Consistori relata com "en poc més d’un mes, des del 26 de juliol de 2018, s'han produït més de 40 talls de subministrament elèctric que suposen més de 100 hores sense llum. Des de l'Ajuntament de Figueres s'han posat a disposició dels veïns afectats tots els mitjans per abordar aquesta problemàtica, que ja s’ha denunciat públicament en nombroses ocasions i posat en coneixement de tots els organismes i institucions implicades".

Per tal d'afrontar la situació, l'’alcaldessa Marta Felip "ha convocat d’urgència la Junta Local de Seguretat divendres 7 de setembre per tractar exclusivament els talls de subministrament elèctric que pateixen els veïns".

Contingut del comunicat municipal

El document fet públic, aquest dilluns al matí, pel Govern de l'Ajuntament de Figueres, continua així:

"Amb els mitjans dels quals disposa l'Ajuntament de Figueres i sobre els quals té competències s’ha actuat en els següents aspectes:

1. Només aquest 2018 s'han realitzat una desena de dispositius contra el frau de llum amb la companyia Endesa i el suport de la Guàrdia Urbana de Figueres per regularitzar els comptadors punxats, comptadors que sovint en poques hores tornen a connectar-se irregularment a la xarxa.

2. S'ha instat al cos de Mossos d'Esquadra a sol·licitar l'entrada i escorcoll de domicilis amb clares evidències de frau elèctric amb alt consum energètic i cultiu de marihuana a l'interior.

Entrades que en nombroses ocasions han estat denegades pel jutjat.

3. S'han realitzat diverses reunions amb la direcció territorial d'Endesa i d'Interior per exposar i abordar conjuntament aquest problema.

4. S'ha realitzat una auditoria externa sobre l'estat de les línies elèctriques d'aquest sector que certifica que el principal problema que provoca la sobrecàrrega de la xarxa elèctrica és el frau.

5. S'ha facilitat un advocat als veïns afectats per centralitzar les reclamacions particulars a la companyia

Divendres 31 d'agost l'alcaldessa amb el 2n Tinent d'Alcalde, Jordi Masquef, i Cap de la Guàrdia Urbana van mantenir una trobada amb els veïns afectats per explicar-los totes les actuacions realitzades i les que es produiran en els pròxims dies.

Més enllà de les nombroses reunions ja realitzades, l'alcaldessa ha posat en coneixement de l'Agència Catalana de Consum l'informe dels talls de subministrament per estudiar les denúncies que Indústria pot interposar contra la companyia Endesa per incompliment de contracte de subministrament elèctric. Aquesa mateixa setmana, inspectors de l'Agència es desplaçaran fins al barri del Culubret per comprovar l'estat de les línies.

L’alcaldessa de Figueres, Marta Felip, ha convocat d’urgència la Junta Local de Seguretat divendres 7 de setembre per tractar exclusivament la problemàtica dels talls de subministrament elèctric.

L'alcaldessa també ha sol·licitat una reunió urgent amb la Directora General d'Endesa a Catalunya per reclamar una solució immediata que passi per més inversió en les instal·lacions i evitar el frau elèctric".

L'alcaldessa de Figueres reclama la col·laboració urgent de tots els organismes implicats, "És un drama inadmisible, en ple segle XXI, que un barri d'una ciutat de més de 45.000 habitants es quedi dia si dia també més de dues hores sense llum".

Felip continua dient: "Com a Ajuntament ens trobem sols davant un problema gravíssim, en aquest barri hi viu gent gran, gent que hi porta visquent tota la vida, veïns que paguen cada mes el rebut de la llum i han de viure pendents de quan els marxa o els torna la llum. Endesa, Mossos i Generalitat han de reaccionar davant d'aquesta situació que no podem sostenir més ni afrontar sols. Com a Govern sempre hem donat, donem i donarem la cara amb els veïns, però amb això no n'hi ha prou, sabem que el problema és el frau associat al cultiu de marihuana i s'ha d'atacar a l'arrel del problema amb tots els mecanismes possibles."