Un nou projecte manté engrescats els feligresos de la Basílica de Castelló d'Empúries. La corona de la verge de la Candelera tornarà a ocupar el lloc que, segons la gent del poble, "li pertoca", tot i que davant la impossibilitat de recuperar la peça original, la solució és una reproducció. Per això, el mossèn ha fet una crida oberta als fidels, per aconseguir arribar a la xifra dels 5.000 euros que fan falta.

Durant l'etapa de la Guerra Civil, la corona de plata que lluïa la verge de la Candelera, que és la patrona del poble, va ser enviada a Girona. Avui dia està exposada al Museu d'Art de Girona, i mai més ha tornat al seu lloc original tot i les diverses peticions de la gent del poble, de la Basílica i del Bisbat. El principal motiu de no retornar les peces és perquè s'al·leguen problemes amb relació a les condicions de seguretat. A més de la corona, també es reclama el retorn de dues peces més que van sortir de la basílica al mateix temps: el retaule de Sant Miquel i la mà de l'emperador.

Quan el nou rector, Joan d'Arquer, va prendre possessió del càr­rec l'any passat, una de les seves primeres passes va ser en direcció a la recuperació d'aquestes peces. Ell va iniciar un llarg procés per tal que la idea de recuperar la corona, que al principi era un somni, es convertís en realitat.

El primer pas que va emprendre va ser el de traslladar als tècnics de patrimoni del Bisbat la voluntat de recuperar les peces originàries de la Basílica, i aquests van respondre amb una negativa. Va ser en aquest punt quan el Consell Pastoral, un grup de set persones que es reuneix trimestralment per prendre les decisions més rellevants de la Basílica i que està encapçalat pel mateix mossèn, va decidir estudiar l'opció de fer una rèplica exacta de la peça original.

S'opta per la impressió en 3D

"Es va optar per fer una impressió utilitzant la tècnica del 3D. Aquest mètode és sofisticat i permet aportar l'alta qualitat requerida per reproduir el relleu i les filigranes que incorpora l'original", explica Iraida Sais, responsable del Museu de la Basílica de Santa Maria. El projecte de la rèplica en 3D es va encarregar a una empresa externa, que va estimar que la creació tindria un cost aproximat de 3.000 euros. L'aprovació definitiva del projecte es va fer després de la visita del tècnic de patrimoni de la Generalitat, que va donar el vistiplau amb una condició, i és que prèviament calia que restauradors professionals fessin una neteja de la verge.

Crida a la participació

Després d'aquest matís, i d'informar de la iniciativa a l'alcalde Salvi Güell i a la regidora de patrimoni, el mossèn va anunciar-ho públicament. L'escenari escollit va ser el dia 10 d'agost, la Missa de Sant Llorenç, que és el dia del patró. Joan d'Arquer va estimar que el cost aproximat que s'havia d'aconseguir era de 5.000 euros, comptant el preu de la impressió i la neteja de la verge, i va aprofitar per fer una crida a la col·laboració a tots els assistents a la missa de la festa major. Tanmateix, també va anunciar que durant el Dia de la Candelera, que és el 2 de febrer, la verge ja lluiria la corona nova.

Per tal de fer efectives les donacions, s'ha instal·lat una urna a l'interior de la basílica. "Per sort, Castelló té una tradició de feligresos que solen fer donacions. Des del Consell Pastoral no es té cap dubte que s'arribarà al pressupost estimat, tot i que això impliqui que la Basílica s'hagi d'estrènyer el cinturó", apunta Sais.

A part de les donacions dels feligresos, el pressupost es completarà amb una donació de la parròquia, amb pressupost d'empreses privades i altres accions com ara la venda de números de la Loteria de Nadal, que ja estan preparant.

Una peça única feta d'argent daurat el 1465

La corona va ser una ofrena que Pere de Portugal va fer a la verge de la Candelera de Castelló d'Empúries cap a l'any 1465. És una peça única feta d'argent daurat cisellat i repussat, amb elements de fosa i pedreria. La peça està formada per un cercle retallat en forma de mitja lluna per adaptar-se al cap. L'ornamentació està dividida en set bandes concèntriques, i de l'última surten raigs a diferents alçàries acabats en estrelles perlades. Al centre de la corona, un àngel aguanta un escut amb les barres catalanes.