Una vuitantena de tractors han respost a la convocatòria d'Unió de Pagesos (UP) i han fet una marxa, aquest dimecres al matí, des de les diferents punts de les comarques gironines fins a la presó del Puig de les Basses, on hi ha empresonada Dolors Bassa. Davant del centre penitenciari s'hi han aplegat unes 300 persones per reclamar la llibertat per als "presos polítics" i el retorn dels exiliats. La consellera d'Agricultura, Teresa Jordà, ha fet una crida a plantar cara a un estat "demofòbic" que és "amic de la corona, dels mafiosos i dels que venen armes". "Nosaltres som hereus de les persones que van haver d'exiliar-se per una dictadura, igual que ara, perquè són els mateixos feixistes i falangistes els que ens els tenen tancats a la presó", ha criticat Jordà. La germana de Dolors Bassa, Montse, ha llegit una carta de l'exconsellera on agraeix les mostres de suport i afirma que "la indignació i la ràbia han de deixar pas a la fermesa i la serenor".

Tractorada fins al Puig de les Basses per reclamar la llibertat per als "presos polítics"

Tractorada fins al Puig de les Basses per reclamar la llibertat per als "presos polítics"

A partir de les nou del matí, els tractors han començat a sortir des dels diferents punts de trobada repartits arreu de les comarques gironines i han emprès la marxa fins a arribar, a quarts d'una de la tarda, davant el centre penitenciari del Puig de les Basses. Els més matiners han estat els tractors del Ripollès, que han sortit a dos quarts del matí, seguits pels pagesos convocats a la Garrotxa, a la Selva i al Gironès, al Pla de l'Estany, al Baix Empordà i a l'Alt Empordà.

Unió de Pagesos ha convocat la mobilització per reclamar la llibertat "dels presos i preses polítics catalans", el retorn dels exiliats i en solidaritat amb l'Associació Catalana pels Drets Civils (ACDC), creada pels familiars dels presos. El coordinador nacional del sindicat agrari, Joan Caball, ha enumerat un per un el nom de tots i cadascun dels presos i exiliats i ha assegurat que els pagesos estaran sempre "al costat i davant del Parlament de Catalunya i dels seus legítims representants". "Per donar suport al Govern de Catalunya en totes les qüestions per defensar la democràcia d'aquest país", ha afegit.

Caball ha qualificat de "feble, indigna i pobra" qualsevol democràcia que no permet escoltar la veu dels seus ciutadans. "Hi pot haver gent que no pensi com nosaltres, això és legítima, però no podem permetre que algú per defensar les seves idees i la voluntat de la ciutadania estigui tancat", ha criticat el coordinador nacional d'UP.

La consellera d'Agricultura, Teresa Jordà, també ha participat a l'acte i ha assegurat que la societat catalana no permetrà que "el patiment de la Dolors i de tots els nostres presos no serveixi per a res". "Ens ha de conduir definitivament cap a la victòria", ha afegit Jordà que reivindica l'1-O com una batalla guanyada tot i que un estat "demofòbic" esborrés l'alegria "a hòsties i a cops de porra".

Jordà ha reivindicat que les persones que es mobilitzen a Catalunya són hereus dels que es van haver d'exiliar arran del cop d'estat i de la dictadura franquista. "Igual que ara, són els mateixos feixistes i falangistes que els tenen tancats a la presó", ha argumentat la consellera que afirma que aquest estat "demofòbic" porta anys "maltractant" Catalunya i fent-se amic "de a corona, dels mafiosos, dels que venen armes i de l'Ibex 35".

Finalment, Jordà ha alçat la veu cap a la presó per a Dolors Bassa: "T'estimem, segueix valenta i ferma. Visca la terra".

Una carta d'agraïment de Dolors Bassa

Per la seva banda, la germana de Dolors Bassa, Montse Bassa, ha recordat a l'inici del seu parlament el passat vinculat a la pagesia de la seva família i ha assegurat que és la fermesa que li van ensenyar des de petita, "la que també ha portat a la Dolors a treballar pel país". "Us asseguro que no defallirà", ha dit. Montse Bassa ha llegit una carta que va escriure l'exconsellera fa uns dies on agraeix a tothom les mostres de solidaritat i de suport durant tot aquest temps.

"Continuem exigint la nostra llibertat, sigui en una presó a prop de casa o lluny no ens oblidem ni un dia d'aquest ignomínia de manca de llibertat", diu Bassa a la missiva llegida per la seva germana. "Malgrat les hores que m'han robat amb tots vosaltres, el temps de solitud i de reflexió però, sobretot, la pròpia convicció fan que la indignació i la ràbia se'm converteixin en fermesa i serenor", assegura tot afegint: "Amb l'esperança que aviat demostrarem que la veritat, la llibertat i democràcia sempre guanyen i res serà en va".

Finalment, a la carta Bassa dona les gràcies a tothom per no deixar-se emportar per "les paraules maldestres", les "idees falses" i pel discurs de permanent "tensió" que defensen els partits "espanyolistes excloents". "Gràcies per pensar en mi i, sobretot, recordeu que us necessito", ha insistit.