El litoral de la Badia de Roses és ampli, divers i únic, qualitats distintives totes elles que contribuiren a que el 2012, la badia entrés a formar part del Club de Les Badies Més Belles del Món. Les platges de la badia es caracteritzen per les seves aigües poc profundes ideals per a les famílies i la pràctica d’esports nàutics. La seva costa presenta penya segats i petites cales d’aigües tranquil·les i transparents que es fusionen amb la costa més suau de la Costa Brava.

Cal destacar la seva qualitat de les platges així com els sistemes de gestió ambiental i d’optimització dels recursos que situen la Badia de Roses com una de les més respectuoses amb el medi ambient i que desenvolupa alhora un turisme responsable en tota la seva dimensió. Segons Ana Isern Font, regidora de Turisme de Sant Pere Pescador “La situació geogràfica de la Badia de Roses enmig dels parcs naturals del Montgrí, els Aiguamolls i el Cap de Creus l’emmarquen dins un entorn natural privilegiat on la gestió sostenible del territori és bàsica i essencial dins les nostres polítiques municipals.”

La badia, formada pels municipis de L’Escala, Sant Pere Pescador, Castelló d’Empúries- Empúriabrava i Roses, està limitada al nord pel Parc Natural del Cap de Creus, al sud pel Parc del Montgrí i situada al bell mig pel Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà. La temperatura de les seves aigües oscil·la entre els 15 i els 20 graus.

Les platges i cales que conformen la Badia de Roses són úniques tant per la seva varietat, com per la seva singularitat i bellesa. Entre les 43 platges sumen un elevat nombre de certificacions de qualitat de reconeixement nacional i internacional (un total de 47), la qual cosa posa de relleu el compromís de la Badia amb la preservació de l’entorn natural i l’objectiu de desenvolupar un turisme responsable i sostenible amb els recursos propis de la zona.

En els més de 60km de platja es poden trobar platges i cales de carácter natural enmarcades dins els Parcs Naturals. Zones úniques en tot el món d’aigües netes i cristalines: La Rubina i Can Comes d’Empuriabrava pertanyents al Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà, Salpatx i Illa Mateua de l’Escala que formen part del Parc Natural del Montgrí, Cala Calís, Cala Calitjàs, Cala Jòncols, Cala Montjoi, Cala Murtra i Cala Rostella de Roses enmarcades dins el Parc Natural de Cap de Creus i les platges de Can Martinet i la Gola del municipi de Sant Pere Pescador, situades al cor del Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà.

Les platges i les cales de la Badia

Més de 45km de platja són de sorra fina agradable al pas i 15 km són de petites cales també de sorra i aigües cristal·lines. Compta tant amb platges salvatges i tranquil·les, com amb platges més urbanes que gaudeixen de serveis turístics de qualitat i d’una oferta lúdica respectuosa amb el medi ambient i que han obtingut, al llarg dels anys certificacions de qualitat i ambientals reconegudes arreu tals com la Bandera Blava, EMAS, ISO 14.001 i la Q de qualitat turística, fent-les idònies per un públic familiar i esportiu.

La varietat de les 43 platges permet que tot tipus de visitant trobi la zona que més s’adeqüi a les seves necessitats.

Platges salvatges vora penya-segats: Cala Calitjàs i Cala Jòncols a Roses o en Espais Naturals Protegits amb sistemes dunars: Platja del Cortal de la Devesa i Can Sopa de Sant Pere Pescador, La Rubina d’Empúriabrava o a l’Escala, la Cala del Vol Roig i el Salpatx a la zona de les Les Planasses dins El Parc Natural del Montgrí - Illes Medes.

Platges amb història com el Moll Grec o les restes gregues i romanes que es troben al fons subaquàtic: Les Muscleres i la platja del Moll Grec de l’Escala.

Platges amb encant per fer submarisime i visitar vaixells enfonsats com el Constantin a Illa Mateua de L’Escala.

Platges llargues i amples: El Rastrell o l’Almadrava de Roses.

Platges adequades per al submarinisme o natació en mar obert com Riells a L’Escala o Cala Jòncols a Roses.

Platges per practicar esports nàutics: Platja de Can Martinet de Sant Pere Pescador, El Rastrell de Roses, la Platja de Riells i les platges d’Empúries a l’Escala.

Platges poc profundes i de sorra fina: Platja de Can Nera a Sant Pere Pescador i Riells i Les Muscleres a l’Escala.

Platges de còdols o de sorra gruixuda: Pedrigolet i Port d’En Perris a L’Escala, o la del Vol Roig, Salpatx i Illa Mateua a l’Escala.

Platges d’accés marítim i difícil accés per terra com Cala Murtra i Cala Rostella de Roses.

Platges urbanes o semi-urbanes: la d’Empúriabrava, la Platja Nova i la de Canyelles Petites de Roses i La Platja de l’Escala.