Maçanet de Cabrenys treballa sobre la idea de projectar-se com "La vall infinita", per les seves "infinites possibilitats de lleure", al voltant de la història, la gastronomia, l'esport i, entre altres al·licients, el silenci. "Perquè Maçanet de Cabrenys també es proposa ser un poble pioner en el turisme de silenci", ha afirmat l'alcaldessa, Mercè Bosch, en un text que publica el web municipal.

És en aquest context que l'1 d'abril de l'any vinent, coincidint amb el 80è aniversari del final de la Guerra Civil, Maçanet de Cabrenys inaugurarà una exposició sobre l'exili, amb plafons que estaran repartits al llarg d'un itinerari de 17 quilòmetres fins a la frontera francesa i una mica més enllà: fins al primer poble de l'altra banda, Costoja, ja al Vallespir, i, si pot ser fins, fins a Sant Llorenç de Cerdans.

Aquesta serà la primera gran activitat del projecte "La vall infinita", però no serà l'única: "Aquest és un projecte per a tres anys: començarem el 2019 amb la commemoració del final de la guerra i la retirada, seguirem el 2020 amb la pipa i el 2021 serà l'any del talc. La idea és que, d'aquests tres àmbits, en quedin coses permanents al municipi", explica l'alcaldessa.

Entre d'altres propostes, el 8 de setembre vinent ja s'inauguraran, a Can Viola, les primeres sales d'un museu dedicat a la pipa i a la història del poble, al costat de l'Oficina de Turisme. "Maçanet de Cabrenys és un municipi petit amb pocs recursos, i l'objectiu del projecte "La vall infinita" és mantenir la vida del poble i dinamitzar-la al llarg de tot l'any. Voldria donar als meus fills la mateixa qualitat de vida de la qual jo vaig poder gaudir aquí quan era petita", afirma l'alcaldessa, acompanyada per la regidora Dolors Quintana i per David Montero, un dels "creadors de la idea" de La vall infinita.

L'economia de Maçanet està basada actualment sobretot en el turisme i la gastronomia. El poble té 750 habitants empadronats, dels quals només uns 500 són residents habituals, i hi ha més de 200 places per dormir, entre hotels, hostals i càmpings.