El sopar de carmanyola dels dimarts davant la presó del Puig de les Basses, per fer sentir a l'exconsellera reclosa Dolors Bassa que no està sola, s'ha convertit en un esdeveniment multitudinari que aquest últim dimarts, 14 d'agost, ha superat rècords de comensals.

Es fa difícil calcular quantes persones, famílies senceres, grups d'amics, membres d'associacions, arribats de diferents punts del territori, van ocupar l'esplanada exterior del recinte penitenciari, quan uns diuen que van ser més de 1.500 i altres, més de 2.000. Però aquestes són xifres que no s'allunyen de la realitat, perquè estava ple a vessar.

En previsió a la pujada en massa fins al puig, un dels camps adjacents havia estat segat per ampliar el perímetre d'aparcament, per tal de donar cabuda, d'una forma ordenada i ben senyalitzada per voluntaris, a les desenes de cotxes que ja pels volts de les 7 de la tarda començaven a arribar. En poca estona, les desenes van passar a ser centenars. De fet, l'hora d'inici de l'acte està fixada a dos quarts de nou, però aquest dimarts, molta gent hi va acudir molt abans per garantir-se un bon estacionament i un bon lloc per muntar les taules i les cadires plegables.

Puntualment, a dos quarts de nou del vespre, l'estrepitós soroll de cassolades, xiulets, aplaudiments i clams semblava que realment podia traspassar els gruixuts murs de la presó perquè l'escoltés la població reclusa i, en especial, Dolors Bassa. L'estada al Puig de les Basses va continuar amb unes actuacions musicals i amb un emotiu parlament de Montse Bassa, que amb llàgrimes als ulls va agrair tothom el suport popular que està rebent la seva germana.

Entre els assistents, hi havia molta gent de la comarca fidel als actes reivindicatius de protesta per la situació dels presos i els exiliats polítics, però també molts empordanesos accidentals, persones d'arreu de Catalunya que estiuegen a la comarca. El boca orella ha fet que aquest esdeveniment hagi anat creixent en participació dimarts rere dimarts.

Els promotors del sopar van demanar a tothom que dediqués unes paraules a Dolors Bassa en un llibre blanc que es farà arribar a les seves mans. La cua per signar-lo va ser permanent. La gent començava a plegar taules i cadires ja passades les deu de la nit, sense pressa per marxar.

La setmana vinent, s'han programat tres accions davant del Puig de les Basses: dimarts, 21 d'agost, novament sopar de carmanyola; dimecres, dia 22, mobilització de tractors a les 12 del migdia, i dijous, 23 d'agost, com tots els dies 23 de cada mes, es farà un acte en record de les preses polítiques.