La Societat Astronòmica de Figueres ho té tot a punt per a l'observació de les Perseides des de Sant Quirze de Colera, aquesta diumenge a la nit, 12 d'agost. Paral·lelament, també s'ha organitzat una observació de la pluja d'estels a Llançà.

Observació des de Sant Quirze de Colera

Observació des de Sant Quirze de ColeraTot i que ja fa dies que es poden observar els meteors d'aquesta popular pluja d'estels, el moment de màxima intensitat de la pluja es produeix aquest nit del diumenge 12 al dilluns 13. Atès que la majoria dels meteors són febles, la millor opció per a observar-los és fer-ho en un lloc molt elevat i sense contaminació lumínica, condicions que no estan sempre a l'abast de tothom.

La pluja de les Perseides d'enguany té l'al·licient que el màxim es produeix amb la Lluna pràcticament absent en la totalitat de la nit de manera que, si els núvols ho permeten (i, de moment, les previsions meteorològiques no són gaire favorables) i la pluja de meteors és intensa, l'espectacle del cel pot ser més que notable.

El Grup d'Astrofotografia de la Societat Astronòmica de Figueres ha previst fer una observació pública des de Sant Quirze de Colera. Per tal de no malmetre la feina dels astrofotògrafs, es demana als assistents de no arribar més tard de les 23.00 hores, per evitar que els fars dels vehicles molestin. Així mateix, es recomana dur mantes per estirar-se a terra, alguna roba d'abric i protector de mosquits.Si dueu llanternes, que siguin de color vermell. En cas que estigui ennuvolat, no es farà l'observació.

Observació des de l'ermita de Sant Silvestre

Observació des de l'ermita de Sant Silvestre

A Llançà, la cita també és aquesta nit i el punt de trobada és a Valleta (darrera restaurant) a les 21.30 hores. Els participants de l'activitat sortiran des del poble de Valleta per anar caminant una estona en direcció l'Ermita de Sant Silvestre i endinsar-se en el magnífic paratge de l'Albera. Des d'allà es farà una observació de les estrelles i de la Lluna. Es recomana portar calçat còmode (no sandàlies) i frontal.

Els Perseids són una pluja de meteors provocada per la cua de pols còsmica que el cometa Swift-Tuttle deixa anar al seu pas. S'anomenen Perseids en referència al seu radiant, que és a la constel·lació de Perseu, a tocar de la de Cassiopea.