Abans d’asfaltar la carretera que travessava el nucli del poble, Fortià era tranquil. El municipi de set-cents habitants tenia el volum de trànsit que li corresponia, i principalment hi circulava gent que anava a Vilamalla, Fortià, Vila-sacra i el Far. Aquest idil·li veïnal, però, es va estroncar quan el desembre del 2004 es va reformar la carretera, que va ser anunciada per la Diputació amb el lema El segon vial de Figueres.

Aquesta nova via volia donar una alternativa als conductors, i alliberar la circulació del cinturó de ronda. Des de llavors, 3.600 vehicles passen diàriament per Fortià per enllaçar la C-31 de Vilamalla amb la C-260 que va de Figueres a Roses, o al revés. Majoritàriament són camions carregats de mercaderies, gent que es dirigeix a Olot o Girona, o bé a la segona residència de la costa. “És impossible que Fortià generi aquest volum de trànsit propi”, explica l’alcalde Francesc Brugués, i matisa que els conductors “passen pensant-se que aquest camí és més curt que l’altre, i això és mentida”.

L’alta circulació diària està afectant el paviment i, sobretot, a la vida diària de la gent del poble. En Pol Messeguer, veí del municipi, afirma que “diàriament es veuen avançaments prohibits, se senten sorolls i fins i tot hi ha fanals arrencats. Això no ens deixa estar tranquils”. La Carolina Rustollet, una altra veïna que ha viscut tota la vida al carrer Reina Sibil·la, diu que “els conductors tiren brossa per la finestra, condueixen molt de pressa i miren el mòbil”. Escoltant-los, l’alcalde assenteix i diu que tothom al poble se sent increpat per aquesta situació.

El volum de trànsit és continu durant tota la setmana i totes les èpoques de l’any, tot i que s’intensifica a l’estiu. De dilluns a divendres, a part dels vehicles particulars es detecten molts camions que venen del polígon de Vilamalla, del Pont del Príncep o de les autopistes, i que passen en hores puntes de feina. Al cap de setmana, en canvi, els punts àlgids se situen els divendres i els diumenges a la tarda, coincidint amb l’anada i tornada de la costa.

Prohibits els de més de 3 tones

Per posar remei a aquest problema, que genera tant de malestar als veïns, s’han emprès diverses mesures. La primera és la nova senyalització que es va posar als extrems del municipi, a les rotondes de Castelló i Vilamalla, i el reforçament dels senyals de l’interior del nucli urbà. Aquests se­nyals prohibien l’entrada dels vehicles que pesessin més de tres tones. Aquesta normativa, però, és evitable per part de la maquinària agrícola i les empreses que tenen permís de càrrega i descàrrega al municipi.

Fa més de deu anys, el consistori ja va impulsar una normativa que impedia l’entrada al municipi dels vehicles de més de cinc tones. “Aquesta regulació era molt necessària perquè a la nit passaven vehicles de fins a quinze tones”, explica l’alcalde. En veure que aquesta mesura no era suficient, però, els veïns es van reunir en assemblea i van ser ells qui van proposar baixar el tonatge dels vehicles ara fa un any, el 15 de juny de 2017.

Una altra mesura cautelar són els controls intermitents que fan els Mossos d’Esquadra per examinar el tonatge dels vehicles i veure si compleixen la normativa de circular a trenta quilòmetres per hora. Segons les estimacions municipals, ja s’hauria multat quinze empreses durant el primer semestre d’aquest any. Aquesta xifra és molt significativa, ja que cada empresa podia passar més d’una vintena de vegades cada dia.

Radar de tram d’un quilòmetre

Avui dia, el consistori està treballant l’opció de posar un radar de tram entre la rotonda de Castelló i el Polígon de Vilamalla, que afectaria els vehicles que travessen el poble d’extrem a extrem. Per tal d’implantar aquesta iniciativa, s’ha hagut d’endarrerir un dels semàfors d’entrada cent metres en direcció Castelló per tal de poder guanyar 100 metres. Així, el tram per dins del municipi serà d’un quilòmetre i s’allargarà el temps de circulació.