La pedra seca és una oportunitat per als territoris rurals gràcies a la seva capacitat de crear dinamisme econòmic i ocupacional. D’aquesta premissa arranquen les jornades transfrontereres La pedra seca com a motor de desenvolupament econòmic i social, que se celebraran a l’Auditori del Convent dels Caputxins de Figueres els dies 28 i 29 de setembre gràcies a l’organització d’ADRINOC i el Parc Natural Regional del Pirineu Català. Les jornades s’inclouen en el marc del projecte Col·laboraxPaisatge, que impulsa projectes estratègics pel desenvolupament rural.

Durant les dues jornades, s’organitzaran taules rodones i altres activitats per tal d’“examinar la possibilitat de convertir la pedra seca en el motor de desenvolupament dels petits nuclis amb economies rurals i socials”, explica la coordinadora tècnica del projecte, Maite Oliva. L’objectiu de la trobada és radiografiar la situació de la pedra seca al país, establir les seves potencialitats i conèixer l’impacte que la pedra seca genera a França, on desenvolupen molt més aquest actiu.

En la trobada, es podrà conèixer de primera mà l’experiència de persones que han triomfat a Catalunya, Balears, França i Itàlia amb projectes emprenedors que tenen com a protagonista la pedra. Vindrà una persona que ha recuperat l’antic ofici de marger i l’ha reinterpretat per aplicar-lo a noves construccions; en l’àmbit de la viticultura, es podrà veure com s’ha utilitzat en nous models de comercialització turística; i també s’informarà com s’ha utilitzat per a la creació d’espais d’interpretació o itineraris en la gestió de grans espais naturals, entre molts altres.

La trobada estarà dividida en quatre blocs temàtics que són: el sector vitivinícola i oleícola; el turisme actiu i de natura; l’ofici de marger al segle XXI; i, finalment, l’articulació de territoris de pedra seca. En cada bloc es farà una taula rodona després de presentar dos projectes relacionats amb el mateix tema.

Els vuit projectes que es presentaran formen part dels setze que s’expliquen detalladament en una publicació que porta el nom homònim de la trobada i que es presentarà en el marc de les jornades, amb un exemplar per a cada assistent.

Tots els actes del programa són gratuïts, però requereixen una inscripció prèvia a través del web adrianoc.cat/ca/inscripcio.