Jordi Masquef (Figueres, 1980) és llicenciat en Dret per la UdG i màster en Assessoria i Gestió Tributària per ESADE. És responsable de les àrees municipals de Recursos Humans, Fires i Mercats, Esports i Joventut, Contractació, Contenciosos, Associació Veïnal i Acció Cívica i Drets Civils. A més, és el president del partit a la ciutat. Aquest 9 d'agost, a les 8 del vespre, serà escollit candidat a l'alcaldia per a les eleccions del 2019, si obté els vots suficients dels companys de partit.

Se li obre una nova etapa?

Una etapa molt interessant i apassionant. Aquest dijous, intentaré ser escollit candidat a l'alcaldia pel PDeCAT i ser una de les opcions per liderar els destins de la ciutat els pròxims quatre anys.

El nomenament de Marta Felip com a secretària general d'Empresa i Coneixement va provocar un intercanvi d'opinions sobre qui seria el seu relleu a l'alcaldia, en cas que renunciés abans de finalitzar el mandat. Com ho va viure?

Tinc la sensació que aquestes opinions venien més de fora que de dins. Des del partit, vam fer un comunicat, consensuat per l'executiva, en què consideràvem que, en el supòsit que Marta Felip decidís abandonar les seves funcions d'alcaldessa, havia de ser algú del partit qui la rellevés, perquè així és la maquinària dels partits. El ronroneig venia de fora, d'aquells que es preguntaven que si marxava Marta Felip qui seria l'alcalde, però ja veieu que ella no ha marxat.

Aquest 9 d'agost és decisiu?

Tothom ho dona per fet. Fins i tot, hi ha hagut algun mitjà que anunciava que ja estava proclamat. Per a aquest mateix dijous, dia 9, hem convocat una assemblea extraordinària per celebrar les primàries en què s'ha de decidir l'alcaldable per a les eleccions del 2019. Hem intentat mobilitzar el nostre associat perquè comenci a saber quines són les línies mestres de la Figueres per a la qual volem treballar.

Com a equip de govern, encara els queda el 2018 abans d'arribar al 2019.

Hi ha carpetes, sí. Els analistes sempre ens diuen que tanquem les que tenim abans d'obrir-ne de noves. L'ímpetu, la voluntat, sempre et fan ser més optimista del que hauries de ser. Hi ha temes sobre la taula molt grossos.

En pot destacar algun?

El canvi de sistema de recollida de residus n'és un. Ja s'han fet les meses i esperem que el 2 d'octubre, finalment, puguem donar per liquidada l'empresa Ecoserveis. Tenim el nou pavelló municipal; l'estadi Albert Gurt; el verd urbà; l'enllumenat; també tenim, com tothom ho pot notar, la ciutat potes enlaire perquè fem moltes obres. Ens consta que hi ha un rum-rum a la ciutat que, en principi, no pot semblar positiu, però quan tot estigui fet esperem que les opinions siguin més favorables. A més, et diré una cosa: el fet de governar una ciutat tan dinàmica com Figueres fa que, en el dia a dia, vagin apareixent temes imprevistos, que, òbviament, cal solucionar.

Què és el més complicat de governar Figueres?

La gestió interna, les normes internes. Hi ha normes que no les posem nosaltres. Ara estem davant d'un conflicte, amb les demandes de la Guàrdia Urbana, i resulta que les normes imperatives, que no van ser dictades per nosaltres, sinó que venen del 2012 imposades per un govern del PP que encara estan en vigor, xoquen amb les necessitats del municipi. Per exemple, tots ho veiem, que falten més agents, però nosaltres no ens podem passar de la taxa de reposició. Ja ens agradaria fitxar quinze guàrdies de cop, però la llei ens diu que la taxa de reposició és del 100%.

El puzle polític de l'Ajuntament, amb l'atomització de vots en les decisions plenàries, complica la governabilitat?

Aquest és un gran problema. Crec que Figueres necessita un govern fort, però no soc partidari de majories absolutes. Caldria un govern fort de set o vuit regidors.

Què és allò que més l'entusiasma de Figueres?

Sens dubte, el contacte amb la gent. M'agrada molt sortir al car­rer i parlar amb la gent. Aquest és un termòmetre molt important sobre com està la ciutat. Tinc la sort de portar àrees que em donen l'oportunitat de conèixer persones de tota classe i condició.

Què li proporciona el contacte amb la gent?

Em proporciona inputs positius de l'entusiasme amb què afronto les coses. Soc una persona molt passional i el contacte amb la gent és, de llarg, el millor d'aquesta feina. M'agrada aprendre de tothom i m'agrada la gent mínimament agraïda i empàtica.

Troba que hi ha persones més agraïdes que altres, que no ho són tant?

Hi ha de tot. Hi ha persones que creuen que, pel fet d'estar en un càrrec públic, els dona dret a dir-te de tot, i això és un error. Som persones com qualsevol altra, tenim sentiments, tenim dies bons i dolents, també fem les coses bé i tenim dret a equivocar-nos. A mi em mou la vocació de servei i l'egoisme que això que faig m'agrada.

Li costarà crear una llista de persones que l'acompanyin a la candidatura?

Crec que no. Soc d'anar pas a pas. Tinc molt clar que les persones que m'acompanyaran han de ser transversals, han de ser del partit i també persones que no són del partit, i han d'estimar, treballar i gestionar Figueres. El voluntarisme és important, però també ho és la formació, tenint en compte que s'està gestionant un pressupost de 55 milions i això requereix molta responsabilitat.