El Departament de Territori i Sostenibilitat ha finalitzat les obres del projecte de recuperació i protecció dels sistemes dunars de l´Empordà a diverses platges de Castelló d´Empúries, Sant Pere Pescador, Torroella de Montgrí i Pals, dins dels parcs naturals dels Aiguamolls de l´Alt Empordà i Montgrí-Baix Ter-Illes Medes, els quals formen part, a més, de la xarxa Natura 2000.

Les obres han comportat la delimitació dels sistemes dunars amb diversos tipus de tancament: passamà de corda, tanques amb castanyer o amb travesses que afavoriran la recuperació dels hàbitats dunars i de la seva fauna. De fet, s´han fet ja les primeres observacions de corriol camanegre (Charadius alexandrinus) en algunes d´aquestes zones acordonades on s´ha prohibit el pas de persones i han recuperat les condicions de tranquil·litat adequades per aquesta espècie amenaçada. A més, s´han adequat els passos necessaris per accedir a les platges des de les instal·lacions turístiques del litoral, com ara càmpings, hotels o apartaments.

La superfície de dunes acordonades abasta una superfície d´unes 23,4 hectàrees i la longitud del front litoral que es veurà beneficiat per aquestes actuacions de protecció és d´uns 7 km.

Tanques de canyís i eliminació d´aparcaments

S´han col·locat prop de 1.300 m lineals de tanques de canyís en els sectors que més ho necessitaven atès el seu estat de degradació i per potenciar-ne la seva generació en els llocs on havien desaparegut. Els temporals de finals d´hivern van provocar l´acumulació de sorra molt ràpidament i en general van resistir bé els embats del vent.

La realització del projecte també ha comportat la retirada d´uns 165 m3 de runa i estructures fora d´ús per tal de recuperar la naturalitat del sistema dunar. Per altra part, s´han alliberat uns 5.500 m2 de zones d´aparcaments que aniran recuperant la seva naturalitat amb el pas del temps, mitjançant el tancament del seus accessos.

L´actuació de millora de la vegetació s´ha traduït, bàsicament en l´eliminació de vegetació al·lòctona, que ocupava uns 5.500 m2, i la plantació d´uns 21.000 exemplars d´espècies psammòfiles, segons si la zones eren de pas més o menys intens i la seva posició en la part alta, mitja o baixa de la duna. Algunes de les espècies usades han estat el jull de platja, la gramínia (Elymus fractus), el melgó marí (Medicago marina), el borró (Ammophyla arenaria) o la crucianel·la (Crucianella marítima), entre d´altres.

Finalment s´han col·locat més d´un centenar de senyals indicatius i interpretatius per informar els usuaris de les platges dels valors naturals d´aquests ecosistemes, de la seva fragilitat i la necessitat de col·laborar en la seva preservació.

Imatge

S´ha previst un manteniment durant els propers anys per tal de reposar els elements malmesos i garantir la finalitat de l´actuació, consistent en la recuperació dels sistemes dunars.

Les obres han tingut un cost de prop de 600.000 euros.

Els projectes del Programa d´Infraestructura Verda de Catalunya s´emmarquen en l´Estratègia de la Unió Europea sobre la Biodiversitat fins a 2020: la nostra assegurança de vida i capital natural. Un dels objectius d´aquesta estratègia és el de mantenir i millorar la infraestructura verda i restaurar ecosistemes degradats que garanteixi una millor connectivitat funcional entre ecosistemes, dins i fora dels espais Natura 2000.