L'oposició ha tombat l'aprovació del plec de condicions per treure a concurs el nou contracte de manteniment de l'enllumenat públic i dels espais verds de Figueres. L'equip de govern del PDeCAT ha comptat només amb el suport del PP i Ciutadans i no ha pogut tirar endavant la proposta. Els grups del PSC, ERC, la CUP, Compromís i els regidors no adscrits aposten per la municipalització dels serveis integrant-los a Fisersa, l'empresa municipal d'aigua i transport urbà. L'alcaldessa, Marta Felip, però, ha assegurat que el consistori no pot assumir-ho i que, tot i que ells també aposten per aquest model, posaria en risc l'equilibri de les finances municipals. L'oposició també ha tombat l'aprovació del contracte de lloguer de l'antic camp de futbol del Far per convertir-lo en un aparcament dissuasiu. La sessió s'ha iniciat amb la protesta d'una vintena d'agents de la Guàrdia Urbana i representants sindicals que han arribat al ple amb camisetes negres i xiulets per mostrar el seu malestar per la situació dins el cos, que des d'aquest dimecres no realitza hores extra.

L'empresa mixta Ecoserveis gestiona des de l'any 2001 el servei de recollida de residus, neteja, enllumenat i manteniment de jardins. El contracte s'extingeix el proper mes d'octubre i fa mesos es va posar a licitació la primera part del paquet, de residus, neteja i deixalleria, que està a punt d'adjudicar-se. Faltava la segona part, que aquest dijous ha arribat al plenari.

L'equip de govern del PDeCAT proposava l'aprovació de l'expedient per posar a concurs la gestió dels altres dos serveis. En concret, el plec de condicions per al contracte de manteniment de l'enllumenat públic preveia una durada de cinc anys amb un cost anual d'1,4 milions d'euros (MEUR) i el de manteniment de parcs i jardins contempla la mateixa durada amb un cost anual de 2,6 MEUR. El consistori va posar a licitació el servei de neteja i escombraries el passat mes de març amb un pressupost de 24 MEUR i quatre anys de durada.

L'alcaldessa, Marta Felip, ha assegurat que tot i que el seu govern és partidari de municipalitzar el servei, els informes desaconsellen de totes totes fer-ho perquè es trencaria l'equilibri pressupostari. Felip ha demanat responsabilitat a la resta de grups però a la votació, només ha comptat amb el suport del PP i de Ciutadans.

La resta de formacions hi han votat en contra. Totes han apostat per la municipalització dels serveis i una de les vies que contemplen majoritàriament és que passin a integrar-se a Fisersa, l'empresa municipal que s'encarrega de l'aigua, el transport urbà i les àrees regulades d'aparcament. Els portaveus dels diferents grups han coincidit a dir que creuen que l'Ajuntament pot assumir-ho. De fet, fins i tot C's i el PP havien demanat -abans que es tombés l'acord- que durant els cinc anys que contempla el plec de condicions s'estudiés aquesta possibilitat.

Felip ha lamentat la decisió i ha assegurat que és "una de les més tristes que s'han pres mai" a la ciutat. I els ha alertat: "els efectes ens els trobarem aquest mateix setembre i no perquè els treballadors vindran a preguntar qui els manarà sinó perquè haurem d'aprovar un pla econòmic financer". A més, ha dit, "hauran de decidir quins serveis essencials s'han de deixar de fer". "És una nefasta decisió que no quedarà a la nostra consciència", ha afegit.

Moments abans de la votació, el ple s'ha hagut d'interrompre perquè un representant sindical ha increpat al portaveu del PSC, que defensa la municipalització dels serveis.

El lloguer del camp de futbol del Far tampoc prospera

L'oposició també ha tombat un altre dels punts de l'ordre del dia. En aquest cas, l'aprovació del contracte de lloguer de l'antic camp de futbol per convertir-lo en un aparcament dissuasiu amb capacitat per a més de 300 vehicles. La proposta només ha comptat amb el suport del PDeCAT, PP i C's mentre que ERC, el PSC, la CUP, Compromís i els dos regidors no adscrits s'hi han oposat.

La majoria han assegurat que veuen bé utilitzar aquest espai però han criticat "les formes" amb les quals l'equip de govern ha gestionat el contracte, d'esquenes, han dit, a l'òrgan de treball destinat a trobar usos als espais buits de la ciutat.

L'alcaldessa, Marta Felip, ha lamentat la posició dels grups assegurant que des de fa anys els "personalismes" provoquen que la ciutat "vagi perdent trens".

Protesta amb camisetes negres i xiulets

La sessió plenària s'ha iniciat amb la protesta d'una vintena d'agents de la Guàrdia Urbana i representants sindicals. Vestits amb camisetes negres i xiulant han volgut mostrar el seu rebuig a la situació que, asseguren, viu el cos. Des d'aquest dimecres, la policia no realitza hores extra. El sindicat SAP-PL denuncia que falten agents (almenys, divuit per fer front a les necessitats d'una ciutat amb prop de 50.000 habitants) i reclama que s'apliqui la valoració de llocs de treball.

La reunió mantinguda entre els representants sindicals del comitè i la junta, membres de l'equip de govern i el cap de la Guàrdia Urbana va acabar sense cap acord i el cos ha decidit mantenir la mesura sine die.

Precisament, aquest dijous al matí el comitè i la junta han fet arribar una carta a l'alcaldessa, Marta Felip, on s'han mostrat crítics amb la trobada mantinguda i han recordat a Felip que "no són vuit els agents que s'han incorporat al cos sinó que aquest juliol només ho han fet dos, perquè la resta són agents que han passat a ser sergents i un dels que estava a l'acadèmia no ha passat les proves".

En aquest sentit, asseguren que estan a l'espera que "el govern faci una proposta en ferm" més enllà de les "bones intencions i les bones paraules". "Els treballadors ja no confien en la paraula del govern i, de vegades, ni tan sols els acords signats tenen validesa per aquest govern", insisteixen a l'escrit.

A més, acusen Felip d'estar "desinformada" sobre el que passa a l'Ajuntament que presideix i li demanen que vagi "més enllà de prometre un increment de plantilla a 3 anys, que tots sabem que ella, passada l'Acústica, ja no serà alcaldessa".

En un escrit, però, Felip els ha respost que la convocatòria pública de places (iniciada l'any 2016) suposarà la incorporació de vuit agents i els ha demanat una "rectificació pública" de les "mentides" que conté la missiva que li han fet arribar.