Els taxistes amenacen de bloquejar la Jonquera i de tallar la frontera amb França i els accessos al Port de Barcelona si no s'arriba a un acord en la reunió que el sector manté aquest dilluns amb el Ministeri de Foment. En una assemblea que s'ha fet aquest diumenge a la tarda al centre de la capital catalana, on encara hi ha centenars de taxis estacionats enmig de la Gran Via, el portaveu de l'associació Elite Taxi, Alberto 'Tito' Álvarez, ha reclamat novament al govern espanyol que es blindi la llicència urbana i concedeixi competències locals i autonòmiques pel sector per limitar la presència dels vehicles de lloguer amb conductor (VTC), que utilitzen les companyies Uber i Cabify.

"Amb aquestes dues coses s'acaba el conflicte", ha promès Álvarez. En cas contrari, el portaveu ha alertat que hi pot haver "alarma social" a les grans ciutats de l'Estat. "O tot o res, ells sabran", ha avisat Álvarez. Segons ha informat, el sector del transport de mercaderies i els camioners també poden sumar-se a la protesta dels taxistes, que ja acompleixen el cinquè dia de vaga indefinida.

Pel que fa a l'aturada de Gran Via, on milers de taxis ocupen els carrers centrals des d'Entença fins al carrer Bailén, Álvarez ha assegurat que no han rebut cap avís de desallotjament per part de la Guàrdia Urbana ni dels Mossos d'Esquadra. "No crec que portin 2.000 grues", ha apuntat tot i que sí ha confirmat que tant Govern com AMB han comentat en diverses ocasions de la conveniència d'enretirar els vehicles per tal que la mobilitat no quedi dilluns greument alterada amb la represa de l'activitat laboral habitual.

"Seguirem a la Gran Via fins que no s'arregli el problema, jo no desconvocaré res", ha reblat. La vaga convocada després de la suspensió cautelar de la normativa que limita les llicències VTC dictaminada pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), ha rebut el suport de camioners, estibadors, missatgers i col·lectius de pensionistes i d'autònoms, segons Álvarez, que ha remarcat que aquest és un conflicte "de classes". "Lluitem contra el sistema. Trencarem una porta que podran després aprofitar els altres", ha afirmat el portaveu.

Dirigint-se als taxistes asseguts a la calçada del Passeig de Gràcia a l'alçada del carrer Casp, Álvarez ha confirmat que aquest diumenge a la nit es reunirà amb els representants del sector de Madrid."Si fa falta, tallarem la frontera, el port o el que sigui però ja ning més ens prendrà el pèl i el sector del taxi el respectarà tot Déu", ha etzibat Álvarez en un discurs encès. Els crits unànimes de "Si això no s'arregla, guerra, guerra, guerra" o "Ni un pas enrere" i l'encesa de bengales han clos l'assemblea.

Just després de la posada en comú amb els manifestants al centre de Barcelona, el portaveu ha marxat cap a Madrid en taxi aclamat pels taxistes que l'han definit com "el cotxe de l'esperança". Està previst que la comitiva que assistirà a la reunió de dilluns amb Foment participi, aquesta mitjanit, en una assemblea a la terminal T4 de l'Aeroport de Madrid-Barajas.

Setmana decisiva

Setmana decisiva

En la trobada d'aquest dilluns, el sector del taxi exigirà a Foment que inclogui a l'agenda del Consell de Ministres d'aquest divendres la modificació de la Llei d'Ordenació dels Transports Terrestres (LOT) per tal reconèixer les competències locals per regular els desplaçaments amb origen i destí a l'àrea metropolitana. La reuniócomptarà amb la presència del secretari d'Estat d'Infraestructures, Transport i Vivenda, Pedro Saura, amb algunes de les principals associacions del sector, com són Fedetaxi, Antaxi, Élite Taxi.

L'endemà, dimarts, Foment rebrà les associacions que representen el sector dels Vehicles de Transport amb Conductor (VTC). I dimecres, 1 d'agost es reuneix la Conferència Nacional del Transport, en què es debatrà la proposta feta pel ministre, José Luis Ábalos, a la Comissió de Foment del Congrés del mes de juliol, en què es plantejava que les comunitats autònomes assumeixin la competència per regular el sector amb l'acord de totes les administracions implicades.