Miquel Gotanegra és gerent del Grup Terraza de Roses, empresa familiar creada el 1935, i entre els càrrecs que ocupa és president de l'Estació Nàutica de Roses i de Roses Comerç, president de la Federació de Càmpings de Girona, vicepresident executiu de la patronal FOEG i membre del consell d'administració del Patronat de Turisme Costa Brava Girona.

Com compagina la seva professió amb els càrrecs de responsabilitat en entitats de l'àmbit empresarial i turístic?

Hi ha tota una sèrie de llocs en què estic perquè el cor m'ho demana. Tot i això, els càrrecs més importants per a mi són aquells que tinc a la nostra empresa. La resta de càrrecs me'ls prenc com una col·laboració amb el territori, sense cap remuneració, que només s'assumeixen per passió i per una estima pel país.

Li acaben de concedir el Premi Talent 2018 en l'àmbit del turisme, el segon guardó que rep aquest any [l'anterior va ser l'European Hotel Award by References 2018]. Com se sent?

Entenc que són una manera de donar-me les gràcies per tot el que faig. Però això es fa, perquè ho sents, perquè ho gaudeixes i perquè t'agrada, no per esperar que ningú et doni les gràcies. Els premis t'esperonen a continuar endavant amb allò que fas.

Creu que el sector del turisme fa una bona feina per atraure visitants?

Hem agafat un bon camí, però encara ens queda un llarg recor - regut per fer. Encara tenim moltes possibilitats de creixement, i que ningú s'alarmi.

A què es refereix?

Parlo de les possibilitats de creixement des de setembre fins a juny. Som molt coneguts com una gran destinació de sol i platja, però tenim un repte al endavant que és desplegar aquesta paraula tan maca i que costa de pronunciar, la desestacionalització. Hem de potenciar millor els grans actius que té aquest territori, tot l'any, sobretot per garantir llocs de treball durant més temps i per professionalitzar molt més els nostres equips. L'únic camí per aconseguir aquest objectiu és treballar cap a l'excel·lència, invertint, creant noves experiències i formant equips que realment estiguin motivats.

La tradició familiar és la clau dels seus negocis?

El meu avi va ser una persona molt visionària. Va aprendre l'ofici de cuiner a l'Argentina, on va viatjar als anys vint per anar a veure uns parents. Després d'un periple per diferents ciutats d'Europa, va tornar a Roses i va fer el primer hotel a la platja. Des d'aleshores, tot ha evolucionat molt, però sí que he de dir que ell va ser el primer visionari, i tot darrere va venir el meu pare, que va viure per la seva feina. El meu pare va tenir dues passions, la seva família i la seva feina. Va morir molt jove, i juntament amb la meva mare i els meus germans vam continuar amb l'empresa. L'hem intentat portar amb la mateixa empenta i passió que ens va ensenyar el meu pare.

Com descriu la filosofia Gotanegra?

Som uns apassionats del turisme i li hem dedicat la vida, amb una línia clara que ens va inculcar el meu pare: la reinversió permanent i la posada al dia contínua de l'establiment. La gran sort que tenim és que a casa mai ens llevem al matí amb mandra, perquè fem allò que més ens agrada. El nostre ADN porta innata la passió per tot allò que fem. No ens fa mandra fer canvis i arriscar.

Si no es dediqués al turisme, què creu que seria?

No ho sé. Jo vaig néixer aquí, i per tant m'hi vaig trobar. He portat molts cafès i he pujat moltes maletes. Vaig néixer l'any 1964 i vaig créixer amb el boom del turisme, d'eufòria total. Jo tenia 10 anys i estava aquí plegant tovalloles, eixugant gots, preparant maduixes. M'he dedicat de ple a aquesta feina tota la vida, fins i tot, en el meu temps lliure, potenciant el turisme de manera altruista.

Cal que ens emmirallem en altres destins per millorar? Li agrada viatjar i veure com treballen en altres llocs?

La innovació va molt lligada al fet de seguir allò que fan les destinacions líders. Hem d'estar pendents permanentment del que està passant. He de confessar que no m'agrada viatjar, a casa m'ho retreuen, perquè m'encanta estar al meu territori. Però he de viatjar molt per feina. Aquest any, per exemple, ja he estat a Dinamarca, Holanda, França, Alemanya, les Balears, i viatjo perquè és important veure què està passant a fora per poder seguir creixent aquí.

Tot és feina en la seva vida?

Gairebé tot, però també tinc un temps lliure que gasto al mar. M'agrada anar-hi molt aviat al matí. És fàcil trobar-me a quarts de vuit del matí en alguna cala fent caiac o paddle surf. El mar em relaxa molt, però a la vegada em serveix per pensar en la meva activitat empresarial, per reorganitzarme, per replantejar temes. Som privilegiats de viure aquí.