La minoria i la situació de desgavell en el què viu instal·lat l'Ajuntament de Figueres es fa cada dia més palesa als carrers de la ciutat. Hi ha quatre exemples molt aclaridors als carrers La Jonquera, de la Barceloneta i Peralada i a la plaça Josep Tarradellas que exemplifiquen el caràcter impersonal de les reformes urbanes que impulsa el govern de Marta Felip; la inutilitat dels projectes que s'engeguen, com ha estat el de la Plaça Josep Tarradellas que està a mitges i ha suposat, a més, la mort d'una Alsina monumental; la falta de continuïtat de les obres -com ara les del carrer de la Barceloneta, que també han quedat a mig fer- i la falta d'informació en la qual es deixen els veïns o els comerciants de les zones en obres.

"L'Arranjament dels carrers sembla moltes vegades més pensat per facilitar l'ocupació de la via pública per part dels locals de cada zona que no pas per facilitar el trànsit de persones i la relació ciutadana. I també és insòlita la manera com l'Ajuntament informa els veïns", analitza el portaveu del grup municipal socialista, Pere Casellas. L'exemple més nítid de la falta d'informació que apunta Casellas és al carrer Peralada, els veïns i comerciants del qual es queixen que l'Ajuntament, que va convocar una reunió informativa a través de les xarxes socials i no va ser capaç d'arribar a tots els ciutadans, no els hagi informat degudament.

És molt significativa d'aquest estil de fer les coses, la reforma del carrer la Jonquera, que ha consistit en la substitució de les llambordes històriques de la calçada per un ferm impersonal que desllueix el caràcter d'aquesta zona de Figueres. «La reforma d'un carrer tan emblemàtic com és el de La Jonquera no es pot executar sense tenir presents els elements intangibles que el conformen. Les llambordes d'aquest carrer encara eren les mateixes de quan van aguantar el pas de les caravanes de refugiats que fugien cap a la frontera al final de la guerra civil. Arrencant-les s'arrenca una part de la història de la ciutat», lamenta Casellas.