El projecte anomenat "Beques a la joventut excel·lent" neix l´any 2008 de la voluntat de l´equip de govern de l´Ajuntament de Figueres de reconèixer, premiar i estimular, d´una banda, l´esforç per aconseguir l´excel·lència acadèmica i, de l´altra, la participació a la vida associativa i cultural figuerenca o, dit d´una altra manera, el compromís amb la ciutat.

Les bases diuen textualment que "l´objectiu és potenciar i reconèixer l´esforç personal dels /de les alumnes en l´àmbit escolar (traduït en el seu rendiment), valorar l´esperit emprenedor, la coherència i el compromís amb la ciutat i situar Figueres com a Ciutat del Coneixement."

En un primer moment es van convocar cinc beques que consistien en una estada de dues setmanes a Londres adreçades als alumnes que haguessin acabat el darrer curs de batxillerat o cicles formatius de grau mitjà o superior i a partir de la segona convocatòria es va ampliar convocant cinc beques més consistent amb una estada a València per visitar la Ciutat del Coneixement, adreçades a alumnes que haguessin estudiat el darrer curs de l´educació secundària obligatòria (4t d´ESO).

El programa de Londres ofereix als matins classes de perfeccionament de l´anglès i a les tardes un ampli ventall d´activitats durant el temps lliure: excursions de dia complet el cap de setmana per visitar altres poblacions properes i sortides diàries culturals i turístiques durant la setmana a Londres. L´allotjament és en una residència , en habitacions individuals amb bany privat i en règim de pensió completa. Es compta amb un equip d´animadors i monitors que supervisen totes les activitats.

El programa de València es concreta amb una visita de tres dies a la ciutat de les Arts i de les Ciències , amb allotjament i amb la manutenció inclosa, amb acompanyament de monitor/a i un programa de lleure per les hores lliures.

El jurat té en compte els mèrits següents:

Expedient acadèmic: certificat de l´institut corresponent, amb les notes acadèmiques dels estudis d´ESO i dels ensenyaments postobligatoris corresponents (batxillerat, cicle formatiu de grau mitjà o cicle formatiu de grau superior). La mitjana de les notes ha de ser com a mínim de 8.

Informe del centre educatiu de secundària: valoració del/la director/a o del tutor/a de la trajectòria de l´alumne/a al centre educatiu.