L’Ajuntament de Figueres ha iniciat aquest mes de juliol la quarta fase de les obres de rehabilitació de l’antic convent dels Caputxins corresponents a l’edifici annex de l’actual auditori. Les actuacions previstes se centren en tres punts, el primer, els accessos principals amb l’adequació del jardí i la rampa lateral que donen pas a l’entrada de l’edifici annex unit al de l’auditori pel pati recentment rehabilitat amb la tercera fase de les obres.

El segon punt, la rehabilitació de la façana de l’edifici situada al corriol dels Caputxins on es troba l’entrada actual a l’edifici que acull l’oficina del Pla de Barris, sales polivalents i altres serveis municipals.

El tercer punt és l’adequació de les instal·lacions interiors d’aquest edifici que acolliran a partir d’aquesta tardor els serveis de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Figueres així com aules de formació i dues sales polivalents.

L’antic convent dels Caputxins és un edifici ple d’història que ha acollit nombrosos i diversos usos, va ser construït l’any 1756 després de l’expropiació de l’anterior convent que els frares caputxins tenien als terrenys on actualment es troba el Castell de Sant Ferran quan el rei Ferran VII va decidir la construcció de la fortalesa al cim del turó.

L’any 1836 el convent va ser abandonat obligatòriament pels religiosos a causa de la Desamortització de Mendizábal, i l’any 1877 l’Ajuntament va demanar al Ministerio de Gobernación la cessió del Convent per instal·lar-hi el Tribunal de Partit, la presó i la caserna de la Guàdia Civíl, posteriorment va ser destinat a diversos usos municipals com magatzem de la Brigada, dormitori de passavolants, Parc de Bombers, o escola taller.

L’any 2009 l’Ajuntament va iniciar el projecte de rehabilitació de l’antiga esglèsia del convent amb la subvenció de l’1% cultural del Monisterio de Fomento per fer-hi l’actual Auditori dels Caputxins, que es va inaugurar l’any 2015 i es completà el 2016 amb la isntal·lació de la graderia retràctil que en permet optimitzar els usos i l’espai, seguint les fases de rehabilitació projectades cap a l’edifici annex i el pati del convent recentment finalitzat.

Aquesta última fase de rehabilitació s’ha projectat en el marc del Pla de Rehabilitació del Centre Històric amb de la subvenció de la Generalitat de Catalunya i en paral·lel s’està finalitzant el Pla d’usos d’aquest equipament on es preveu que s’hi traslladin els serveis de Promoció Econòmica de l’Ajuntament, aules de formació i diverses sales polivalents.

L’alcaldessa Marta Felip destaca la importància d’aquest gran projecte de rehabilitació d’un edifici únic del Centre Històric de Figueres, un tresor recuperat per als Figuerencs al cor de la ciutat, i que quan finalitzin aquests últims treballs juntament amb la reurbanització dels carrers Barceloneta i Peralada guanyarà en centralitat millorant la seva connexió amb el centre per esdevenir un equipament cultural i cívic de primer nivell.