Els núvols negres que fa deu anys es van alçar sobre les marines residencials d’Empuriabrava i Santa Margarida a causa de l’atermenament del domini públic que volia imposar el Departament de Costes de l’Estat, s’han tornat blancs i fan presagiar un final positiu per als respectius expedients.

El 21 de juny, el Servei Provincial de Costes va publicar en el BOP l’edicte d’informació pública durant un mes del nou afitament fet a Empuriabrava. Aquest document ha estat molt ben rebut per part de l’Ajuntament de Castelló d’Empúries, ja que posa fi a la polèmica sobre la titularitat de les finques i els embarcadors privats dels canals.

El nou afitament proposat per Costes ha estat elaborat, durant el darrer any, per l’empresa IDYMA (Ingeniería Digital y Medio Ambiente) i suposa un punt i a part respecte de les exigències estatals del 2008, les quals van aixecar un fort rebuig, ja que la majoria de propietats, malgrat estar escripturades legalment, perdien sis metres de façana i tots els embarcadors interiors construïts en els canals.

L’alcalde de Castelló d’Empúries, Salvi Güell, reconeix que la nova proposta “és molt satisfactòria i no té res a veure amb l’anterior. L’atermenament respecta totalment les propietats privades, els sis metres d’afectació de les parcel·les privades ja no existeixen. Durant aquest període d’exposició pública, estudiarem amb els nostres serveis tècnics si cal demanar alguna modificació puntual a través d’al·legacions. Si en fem, seran menors, segurament. Un cop estigui aprovat l’afitament, haurem d’adaptar-lo al nostre planejament urbanístic”. Güell reitera que “aquesta nova proposta de Costes està a anys llum, en positiu, de la primera del 2008. Ens omple de satisfacció que sigui així perquè ens ajuda a resoldre un problema històric”.

La secretària municipal, Lourdes Casadevall, també valora com “un pas endavant important” aquest nou afitament. “Fins ara, després del que va passar el 2008, els registradors de la propietat i els notaris posaven molts impediments a les transaccions immobiliàries. L’atermenament proposat aleshores ens va deixar en una situació d’indefensió rellevant”.

Aquell primer atermenament d’ara fa deu anys va seguir un procés molt conflictiu. Malgrat que una Ordre Ministerial el va aprovar el 23 de desembre del 2010, l’Audiència Nacional el va anul·lar per la “caducitat del procediment”.