Des de fa quinze dies, els joves de Vilafant que cursen des de primer d'ESO i segon de Batxillerat tenen un nou espai per trobar-se i fer activitats. L'Espai Jove, gestionat per Joventut, s'ha obert a les Forques, al Rec Susanna número 25. Fins ara, el servei s'ubicava en una sala annexa de l'Ajuntament, però l'espai s'havia fet petit pel volum de gent que hi anava.

El nou emplaçament, que triplica l'espai anterior, és a prop de l'Institut de Vilafant, en una sala del costat del Centre Cívic de la Gent Gran i al costat d'una pista exterior. Els joves, que s'han encarregat de dissenyar l'espai, des d'un primer moment "tenien clar que volien crear un espai obert i polivalent on hi hagués diferents zones", segons ha explicat la dinamitzadora Maria Blanco. L'espai consta d'una zona amb ordinadors, una altra amb sofàs i televisió, una taula de tennis de taula, una taula gran per fer activitats i una sala de reunions petita per fer treball individual. Tot això, emmarcat per pissarres on els adolescents hi poden escriure. Durant el temps que porten funcionant ja han organitzat diverses activitats, com ara un taller de circ, de creps i de henna, i entre mans ja tenen alguna sessió d'autodefensa, un torneig de futbol, cinema a la fresca, sortides en bici, l'organització de la cursa La Nocturna o la festa petita del Carme. "Encara que no hi hagi activitats, els joves venen a gaudir de l'espai i surten activitats sense tenir-les programades", explica Blanco, dinamitzadora de l'Espai Jove des de fa tres anys.

L'objectiu és portar les activitats arreu del municipi. "A vegades la porta molesta. L'espai és un punt de trobada, per això sempre intentem moure'ns per tot el municipi. Aquests joves són el futur, i els volem actius", apunta el regidor de Joventut, César González.

El Monstruari se substitueix per una festa més inclusiva i cèntrica

El Consell de Joventut de l'Ajuntament de Vilafant ha decidit dir adéu al Monstruari de Vilafant després de disset anys de festival de rock. "Era un festival que funcionava molt bé, però per diversos factors ara ja no funciona", apunta Blanco. Alguns dels motius podrien ser els canvis d'inquietuds de la gent, l'evolució cap a altres gustos musicals o la proximitat temporal del Festival Acústica de Figueres, que sembla que "tanca" les festes d'estiu. En tot cas, el Monstruari no rutllava i s'ha decidit canviar de model.

A través d'una consulta popular, la gent va fer saber que un dels grans inconvenients era la ubicació dels concerts. El poble es queixava que, al costat de la piscina, hi havien d'anar expressament. Així doncs, s'ha decidit que no es farà el Monstruari.

En comptes d'això, es proposa una festa jove durant les mateixes dates que sigui més cèntrica i inclusiva. "Reduïm l'espai, ho apropem al poble i, d'aquesta manera, evitem el trasllat fins a la piscina", apunta el regidor de Joventut, César González. La idea és dur la festa al pàrquing de la plaça i crear diferents zones acollidores on tothom pugui trobar el seu espai. Es començaria a la tarda, fent activitats multidisciplinàries, i després del pregó de les vuit de la tarda la gent podria sopar a un Foodtruck i els concerts començarien cap a les nou del vespre.