Al voltant de la piscina de Vilafant s'hi concentren un munt de zones d'entreteniment com ara les màquines esportives del Dipsalus, l'Skate park o el camp de futbol. A partir d'ara, els gossos també tenen la seva zona d'esbarjo i lleure a l'espai d'Els Pins, on s'ha inaugurat un Correcan de 540 metres quadrats perquè els peluts puguin córrer i jugar.

Ja feia temps que l'Ajuntament rebia instàncies i suggeriments de millora relacionats amb la situació dels gossos al municipi. "Com a regidora de proximitat, la gent m'avisava i gràcies a ells vam detectar que als gossos els faltava un lloc que fos seu. Una zona verda segura on poguessin estar lliures", assegura Marissa Resta, regidora de Salut, Benestar Social i Ensenyament. El Correcan consta d'un espai envoltat per una plantació d'arbres per tal de garantir ombra, dos bancs, una font per tal de poder donar aigua als gossos i també un tancat de fusta gruixut que els animals no puguin fer malbé i on la gent s'hi pugui recolzar mentre vigila els animals.

"Hem decidit ubicar aquest espai a Els Pins perquè és el lloc idoni", explica la regidora. I és que aquesta zona verda està situada al mig dels tres nuclis urbans de Vilafant: Les Forques, el Camp dels Enginyers i el nucli antic. A més a més, s'hi pot arribar a través del camí dels Oms, on hi ha un carril bici i molta gent té el costum de passejar-hi.

Molt bona acollida inicial

De moment, la proposta ha agradat molt a la gent de Vilafant i ha suposat un boom a les xarxes socials. Quan es va penjar la iniciativa, el consistori va rebre moltes crítiques positives. La primera quinzena d'arrancada està funcionant molt bé, i sembla que la gent del poble s'anima a anar a treure el cap al Canicros, sobretot al vespre. Al final, l'espai s'ha convertit en un lloc de trobada on propietaris i animals gaudeixen junts. "A mesura que es vagi utilitzant, des de l'Ajuntament veurem com es pot anar millorant l'espai", explica Resta.

El projecte de creació del Correcan entra dins el marc d'una nova col·laboració que el consistori va inaugurar amb l'Associació de Defensa dels Animals CANAE. A finals de 2017 van iniciar els llaços entre ambdues entitats, i s'ha aconseguit crear una campanya canina centrada en tres accions. La primera va ser durant el mes de febrer. Una veterinària va venir cada dissabte a Vilafant per tal de vacunar els gossos a un preu més assequible que l'habitual a les clíniques privades, i també s'oferia la possibilitat de censar els gossos durant sis mesos de manera gratuïta.

La segona activitat promoguda a través d'aquest conveni era la implantació d'aquest Correcan. La tercera activitat està prevista per al primer semestre del curs vinent i tindrà lloc a les escoles. Es vol fomentar l'actitud cívica entre els alumnes fent-los veure les responsabilitats que comporta tenir un animal a casa.