L'Oficina de Català de Figueres ha ofert, durant el curs acadèmic 2017-2018, un total de 34 cursos, 31 de modalitat trimestral i 3 de modalitat mensual intensiva, amb un total de 730 alumnes matriculats. L'objectiu de l'OC és millorar l'ús del català a la població ?tant en quantitat com en qualitat? i facilitar que el català esdevingui una eina de cohesió de la nostra societat. L'Ajuntament de Figueres i l'Oficina de Català treballen d'una manera decidida per l'acolliment lingüístic, conscients de la importància de fomentar la nostra llengua com a eina de comunicació comuna, com a llengua vehicular de les relacions dins la nostra comunitat.

Pel que fa al programa de Voluntariat per la llengua, enguany a Figueres s'han format un total de 167 parelles lingüístiques que s'han trobat periòdicament per conversar en català, de les quals 84 són del programa convencional, 73 dels tallers de conversa que s'han fet a les escoles Parc de les Aigües, Pallach, Anicet de Pàges i Salvador Dalí, i 10 al centre penitenciari Puig de les Basses. A Figueres el VxL compta amb una xarxa d'establiments i entitats col·laboradors que donen suport al programa i que hi participen de maneres diverses.

L'objectiu del programa és facilitar a les persones que tenen coneixements bàsics de català la pràctica d'aquesta llengua en contextos reals de forma relaxada, per tal que es decideixin a parlar-la. A més es vol promoure entre el col·lectiu catalanoparlant la idea que no cal canviar de llengua per acollir millor les persones que arriben a casa nostra. Marcel Marimon va amenitzar l'acte de cloenda que va tenir lloc a l'Auditori Caputxins. La festa va comptar amb l'assistència del segon tinent d'alcalde, Jordi Masquef.