Cinc empresàries rosinques que són referents en el món del turisme, el comerç i la gastronomia han rebut el premi Arjau en reconeixement a la seva trajectòria d'èxit.

Els premis Arjau, organitzats per l'Associació de comerciants i l'Estació Nàutica, ja fa quatre anys que premien la trajectòria de persones destacades. Enguany ja se sumen dotze premiades en totes les edicions. Miquel Gotanegra, el director dels premis, destaca que "aquesta edició s'havia pensat exclusivament per a dones que, gràcies al seu esperit de lluita i tenacitat, han ajudat al bon posicionament de Roses."

La Carme Gómez, la Conxita Mach, la Pilar Simón, la Margarita Aguilà i la Mercè Portell tenen moltes coses en comú. Són cinc dones empoderades caracteritzades per la seva força vital. Des que van iniciar la seva trajectòria professional als anys 60, han lluitat per fer-se un lloc a Roses i als voltants.

Totes elles van instaurar el seu negoci en un Roses encara poc turístic i edificat. Un Roses que tenia molt camí per explorar, si s'avançava en la direcció correcta. Actualment, aquestes dones poden presumir d'haver aixecat uns petits imperis.

Totes elles saben què vol treballar de sol a sol, ja que sempre han estat les primeres a arribar i les últimes a marxar de la feina dia rere dia. Són dones que han treballat sempre de manera constant i ininterrompuda i, a més a més, sense perdre el somriure als llavis i la devoció pel client. Sempre s'hi han esforçat molt per aconseguir fer realitat les demandes dels seus clients, han aconseguit fidelitzar el client estranger, i han après a tirar endavant tot i la pressió que comporta treballar durant la temporada turística en aquest municipi costaner. Totes elles porten per bandera dos lemes. El primer és que els productes que s'ofereixen han de ser de primera qualitat. El segon és que al client no se'l pot enganyar mai, i cal donar-li allò que se li promet.

Avui dia, aquestes cinc dones estan jubilades, però totes elles segueixen pendents diàriament de l'estat i l'evolució de l'empresa que van aconseguir aixecar. Amb la seva feina, aquestes empresàries han contribuït al posicionament que actualment té Roses, que és considerada una destinació turística referent.

Les cinc guardonades són dones que tota la vida han treballat atenent les necessitats dels altres. Aquests Premis Arjau s'han d'entendre com una aturada per, aquesta vegada, mirar-les a elles i reconèixer la gran feina que han fet al llarg de la seva vida.

Premis Arjau

Carme Gómez

Al càrrec d'una botiga de productes de platja i una de comestibles i joguets

Fins fa vint anys, que és quan es va jubilar, la Carme era la responsable de dues botigues. "Són molts anys llevant-me a les cinc del matí per anar a Figueres a fer la compra i tornar, per tal que els clients que vinguessin a les nou tinguessin fruita i verdura fresca", diu. En una època on el comerç no estava desenvolupat, la seva devoció per fer dels desitjos del client una realitat la portava a fer comandes a València, Mallorca o Albacete per fer arribar productes inèdits a Roses.

Conxita Mach

Propietària de catorze botigues de roba amb cinquanta treballadors

L'aposta per la roba de qualitat va ser l'impuls que la va submergir en la realitat en la qual encara viu immersa. Tot primer, ella i el seu home van compartir la responsabilitat de tirar endavant la tintoreria El Cisne i la botiga de roba Mach. "Jo i ell érem un, i on no arribava un, arribava l'altre", recorda amb afecte. Ara, després de 48 anys al sector, Mach acumula més de 14 botigues de roba a Roses, Empuriabrava, Figueres i l'Estartit, i dona feina a una cinquantena de treballadors.

Pilar Simón

Al darrere del Restaurant La Gua Gua de la platja de Canyelles

En arribar a Roses, fa més de cinquanta anys, ella i el seu marit, Joan Viñolas, van veure de seguida que era un bon lloc per apostar en el món del turisme. Primer es dedicaven a portar turistes a les platges amb un autobús descapotable. Finalment, va decidir obrir el Restaurant Gua Gua a la platja de Canyelles. Ella és una persona vital i positiva que ha intentat transmetre als fills l'amor per la feina ben feta. Als 90 anys, cada dia segueix preguntant com ha anat el servei.

Margarita Aguilà

L'ànima del restaurant l'Almadrava i dels Apartaments Santallúcia

De petita, un dia el seu pare la va portar a l'Almadrava, i es va adonar que era una platja preciosa on no hi havia res. Declarant-se enamorada d'aquell paisatge, Margarita Aguilà van construir-hi el restaurant i els apartaments amb l'ajuda de les seves sis germanes. Per ella, després de 50 anys tenint cura del negoci, Santallúcia és la seva vida. Tot i que qui se n'encarrega ara és el seu fill Guillem, Aguilà segueix procurant que no falti res als clients i cuidant cada un dels detalls.

Mercè Portell

Pilar sobre el qual se sustenta el Terraza, amb història des del 1935

Des que es va casar amb Norat Gotanegra, la Mercè es va convertir en el pilar sobre el qual se sustenta L'Hotel Terraza. El seu matrimoni de tres (ella, en Norat i l'hotel) ha estat la seva ocupació durant 56 anys. Allà hi ha deixat molta suor i sacrifici tocant totes les tecles que implica un complex d'aquestes característiques. Ara sent que no pot desfer-se totalment de la gestió de l'hotel, i per aquest motiu segueix supervisant la feina per veure si tot està en ordre.