L'Escola d'Estiu es presenta com una oportunitat per millorar la pràctica docent, per compartir, per intercanviar i per reflexionar entorn dels processos de l'ense - nyament, dels aprenentatges i de l'educació d'avui. El Moviment de Renovació Pedagògica de l'Alt Empordà (MRPAE) té a punt el programa de la 3a Escola d'Estiu, que se celebra a Figueres, del 4 al 6 de juliol, amb un complement, el dia 7, per a la formació específica d'un col·lectiu concret, els professionals que treballen amb la franja d'alumnat de 0 a 6 anys.

Les temàtiques que es proposen aquest any no tenen un nexe comú, sinó que són variades: patis vius, memòria històrica, coeducació, relació amb les famílies, pedagogia teatral..., tot plegat englobat en un lema: Transformant l'educació, i un objectiu: treballar per una educació de qualitat. Les ponències, les activitats i els tallers són a càrrec d'experts de reconegut prestigi nacional i de mestres i professors que exerceixen la docència a la comarca.

Temàtiques, metodologies, projectes

Temàtiques, metodologies, projectes

Des del grup impulsor, es dissenya una programació i es convida uns ponents pensant en les demandes expressades per participants de les edicions anteriors. És per aquesta raó que, en aquesta ocasió, s'ha optat per abordar temàtiques, metodologies i projectes molt diversos, com es pot veure donant un cop d'ull a la programació general.

Fins ara, l'Escola d'Estiu s'estructurava a partir d'un únic eix temàtic, però tal com explica la presidenta del Moviment de Renovació Pedagògica, Júlia Bardera, s'han valorat les propostes que aporten els mateixos assistents en aquest tipus de certamen. Inscripcions obertes

Ara que acaben de tancar les aules per vacances, molts mestres, professors i persones vinculades al món de la docència volen donar continuïtat al curs participant en aquesta iniciativa, que els permetrà adquirir una formació i una experiència molt enriquidora, tal com ho plantegen des del Moviment de Renovació Pedagògica de l'Alt Empordà.

Conscients de l'agitació dels últims dies de classe i que molta gent deixa per a última hora la inscripció a l'Escola d'Estiu, els organitzadors han decidit allargar el termini per apuntar-s'hi fins a aquest mateix dissabte, 30 de juny, si bé la impressió, a priori, és que es preveu un alt nivell de participació. Només un apunt, la inscripció al taller del 7 de juliol ja està tancada.

Caputxins i Parc de les Aigües

Caputxins i Parc de les Aigües

El carrer Rec Arnau de Figueres es convertirà, durant els quatre dies de congrés, en el centre neuràlgic del món educatiu, ja que és la zona on es troben els dos equipaments on s'han de desenvolupar les conferències, les activitats i els tallers: l'Auditori del Convent dels Caputxins i l'Escola Parc de les Aigües.

Aquest gran esdeveniment educatiu té el suport i l'acompanyament de l'equip de professionals del Servei Educatiu de l'Alt Empordà i de l'Ajuntament de Figueres, a més de la col·laboració d'entitats, administracions i grups de treball.

ENTREVISTA A JÚLIA BARDERA: «Hem centrat les temàtiques en aspectes transversals i globals»

ENTREVISTA A JÚLIA BARDERA: «Hem centrat les temàtiques en aspectes transversals i globals»

Júlia Bardera és mestra a l'Escola Josep Pous i Pagès de Figueres i forma part de l'equip de docents que, el 2015, va engegar els motors del Moviment de Renovació Pedagògica de l'Alt Empordà, i n'és la presidenta. L'entitat organitza l'Escola d'Estiu a Figueres, oberta a la formació del professorat i dels professionals del món de l'ensenyament amb inquietuds per transformar l'educació.

Quin és el fil conductor d'aquesta tercera edició de l'Escola d'Estiu?

Ens hem centrat en les demandes. A partir de les valoracions de les anteriors edicions, vam trobar que la gent ens demanava temes bastant transversals. Aleshores, vam pensar a no centrar-nos en una temàtica única, sinó en aspectes més transversals de l'educació.

Quin és, doncs, el plantejament del programa?

Hem triat temes que es poden treballar en totes les àrees, en tots els nivells, en tots els cursos..., com ara aspectes sobre la relació amb les famílies, sobre la coeducació, sobre els patis vius, sobre els plans de comunicació dels centres, sobre el cinema a l'aula, sobre el teatre i el ioga... són tot de propostes que es poden treballar de forma global als centres, i amb transversalitat. A partir d'aquí, els assistents poden escollir els temes que més els agraden. A més, fem exposicions, tallers i, entre moltes altres coses, donem veu als finalistes dels darrers Premis Josep Pallach perquè facin presentacions dels seus projectes. Altres temes que tractarem tenen a veure amb el treball de les addiccions en els joves o la segregació escolar.

El títol de l'Escola d'Estiu és «Transformant l'educació». Quin és el camí a seguir?

Creiem que sense la part de valors, sense la part d'aptituds i sense tots aquests aprenentatges globals en tots els àmbits, la resta de treball educatiu no té tant de sentit. Si tot això ja funciona, els continguts que es treballen als centres educatius són un a més a més.

Com s'organitzen els representants del Moviment de Renovació Pedagògica de l'Alt Empordà per elaborar el programa de cada edició?

A finals de setembre i principi d'octubre, just a principi de curs, abans de celebrar l'assemblea de socis, els membres de la junta fem una valoració de l'edició que hem tancat i ja comencem a pensar com serà l'estiu següent. I, per preparar-ho, ens reunim, pràcticament, cada setmana, durant tot el curs.

Són molt participatives aquestes reunions?

Normalment, les persones que més ens movem som entre vuit i deu. Però també hi ha gent que ens ve a fer suports específics. El Moviment de Renovació Pedagògica de l'Alt Empordà va néixer, precisament, fa tres anys, amb la I Escola d'Estiu.

S'ha notat un creixement, com a entitat?

Sí. Ha crescut pel que fa a socis i pel que fa a activitat. Però sí que ens trobem que costa molt moure la gent perquè s'impliqui en el treball del dia a dia. També cal tenir en compte que veníem d'un congrés, l'EP!, en què hi va haver moltíssima participació, però amb el pas del temps s'ha anat reduint el nombre de persones que repeteix cada any.