El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, posposa abordar amb l'estat espanyol el "greuge històric" de l'N-II, pendent del desdoblament a la part nord de les comarques gironines. El conseller ha recordat que, abans de posar sobre la taula els "deures pendents" que l'Estat té amb Catalunya en matèria de carreteres, hi ha d'haver la reunió entre els president del Govern, Quim Torra, i el de l'executiu espanyol, Pedro Sánchez. "Hem de veure si estem davant d'un govern de l'Estat que és hereu del 155 o un que vol afrontar la problemàtica política del nostre país, amb el nostre dret irrenunciable a l'autodeterminació", ha exposat Calvet que detalla que no començaran a tractar assumptes "sectorials" amb els ministeris fins que aquest "marc de relació" entre els dos governs estigui fixat. El conseller ha inaugurat el desdoblament de la C-260 a Vilatenim, que està a ple rendiment des d'ahir amb la incorporació del vial sud.

El conseller de Territori i Sostenibilitat ha detallat que encara no s'han posat en contacte amb els nous responsables del ministeris de Foment o de Transició ecològica. "No hi hem parlat bàsicament perquè estem a l'espera que hi hagi la primera trobada entre el president Torra i Pedro Sánchez, durant la qual han de parlar del marc polític amb el que es relacionaran els dos governs", ha explicat Damià Calvet.

Un cop hi hagi hagut aquesta reunió, però, sí que posaran sobre la taula els "greuges històrics" que l'estat espanyol arrossega amb Catalunya. Calvet ha recordat que, a banda de la carretera N-II, "cap dels grans eixos viaris que travessen Catalunya està desdoblat". "L'Estat té molts deures pendents i, quan haguem parlat de la situació política i puguem abordar temes sectorials, posarem sobre la taula de nou la necessitat de fer-ho", ha explicat.

Calvet, que aquest divendres ha inaugurat el desdoblament de la C-260 a l'alçada de Vilatenim, ha subratllat que el Govern va dissenyar aquesta obra tenint en compte el futur desdoblament de l'N-II. "El vial sud ja contempla el futur desdoblament i serà possible que quan es faci no hi hagi cap afectació al trànsit", ha concretat. El conseller afirma que l'executiu de Sánchez té l'oportunitat d'encetar una "plana nova d'un llibre nou" i espera que ho facin atenent a les reivindicacions de Catalunya.

18 MEUR

El desdoblament de la C-260 està a ple rendiment des d'ahir, amb la posada en servei del vial sud. Les obres han suposat una inversió total de 18 MEUR (9,3 MEUR per a l'execució de les obres i 8,7 MEUR per a les expropiacions) i milloren la fluïdesa del trànsit a l'entrada a la ciutat i culmina el desdoblament de tota la carretera que uneix Figueres i Roses.

Durant l'acte, el conseller ha remarcat que aquesta és una actuació "vital per a Figueres i per al país", ja que és una nova porta de connexió del municipi amb el territori i, alhora, una obra d'enginyeria "magnífica, feta amb criteris de sostenibilitat". L'alcaldessa de Figueres, Marta Felip, ha recordat que es tractava d'una reivindicació "històrica" per al municipi que ara veuran atenuants el problemes de col·lapse de trànsit, sobretot en èpoques turístiques.

La C-260 registra una mitjana anual d'entre 21.000 i 24.000 vehicles al dia, xifra que pot arribar als 43.000 vehicles diaris durant l'agost. Les obres, que van començar el gener de 2016, han consistit en la duplicació de l'últim tram que quedava per desdoblar d'aquesta carretera, d'uns 750 metres de longitud, des de l'enllaç amb la carretera N-II fins a la rotonda de Vilatenim.

El tronc central està format per dos carrils per sentit de la circulació de 3,20 metres d'amplada amb voral interior d'1 metre i voral exterior d'1,5 metres. La mitjana de separació tindrà 1,8 metres d'amplada. A més, també han augmentat el radi de la rotonda de Vilatenim, per millorar-ne la capacitat, de manera que el centre de la nova rotonda ha quedat lleugerament desplaçat en direcció a Figueres.

Ha construït una passera sobre la carretera, a continuació del carrer dels Baladres, perquè els vianants puguin creuar d'un costat a l'altre

A més, hi ha dos vials urbans propers a la C-260. El vial sud (el que va entrar en servei ahir) discorre paral·lel a la C-260 i relativament proper al riu Manol. Connecta el sud de Vilatenim amb la zona industrial situada a l'altre costat de l'N-II. Serveix per connectar directament Figueres amb Vilatenim, sense passar per l'enllaç actual de l'N-II, que pot arribar a nivells de congestió.

El vial nord és sensiblement perpendicular a la C-260 i paral·lel a l'N-II. Se situa a l'inici de l'actuació i dona continuïtat a la calçada lateral nord del desdoblament fins al camí vell de Vilatenim.