La vuitena edició del Paraules per viure s'ha tancat deixant un regust de boca molt dolç. El divendres 15 de juny, el claustre del Ramon Muntaner va ser l'escenari d'una trobada que posava punt final a aquest projecte intergeneracional que engloba moltes activitats. Una foto de família, una ballada de sardanes, una cantada, una xocolatada i el que és més important, el retrobament entre alumnes del Sant Pau, de l'Institut Muntaner i la gent gran.

Amb l'objectiu de ser més sensibles i crítics amb la realitat que envolta als alumnes es va iniciar, ara fa vuit anys, el Paraules per viure, que posa èmfasi en tres punts concrets: les relacions humanes, la lectura i les noves vivències. "Volem fer entendre als alumnes el cicle de la vida. Passem per la infància, l'adolescència, l'edat adulta i la vellesa. No hi ha millor manera d'entendre-ho que llegir-ho o viure-ho. Aquesta és la nostra filosofia". Qui ho explica és Mercè Martí, professora de llengua i literatura castellana de l'Institut Ramon Muntaner. Ella és la principal encarregada del projecte, i també rep l'ajuda de dues exprofessores de l'Institut: la Pilar Tabera i la María José Valeri.

Cinc activitats destacades

En aquesta edició, s'han organitzat moltes activitats, però els projectes amb més envergadura són cinc. El primer es diu Música per Recordar, i consisteix en unes visites quinzenals, dels alumnes de segon A, a l'Associació Malalts d'Alzheimer de Figueres. Amb els pacients, els alumnes canten i ballen per, d'aquesta manera, ajudar-los a amenitzar el dia. Sota el títol Ens Fem Companyia, els alumnes de quart d'ESO i batxillerat anaven a l'Asil Vilallonga per acompanyar i conversar amb els jubilats mentre fan activitats. El tercer projecte és el Petit Club Lector, a través del qual alumnes de quart del Muntaner porten als de segon de primària una maleta plena de llibres. La idea és que els més petits se'ls llegeixin i, uns dies després, puguin comentar la lectura. L'Àgora Muntaner III és el quart projecte més important. En aquesta activitat, els alumnes de quart parlen de temes d'actualitat amb la gent del Casal Cívic de la Gent Gran. Aquest any, per exemple, una de les temàtiques més tractades van ser les retallades de la gent gran. Aquesta qüestió va interessar tant als alumnes que fins i tot els van acompanyar en una manifestació per reclamar unes pensions dignes. L'últim projecte de més envergadura s'anomena L'Art de la Conversa, que consisteix a crear un espai de tertúlia entre els alumnes de tercer d'ESO i els de quart de primària de l'escola Sant Pau.

"És molt bonic veure com alguns alumnes, que a vegades a dins d'una aula no funcionen perquè són dispersos, amb activitats d'aquest tipus responen molt bé. Canvien completament o, mirat d'una altra manera, són ells mateixos en essència", apunta Martí. La il·lusió és la llavor d'aquest projecte, que ha arribat a bon port gràcies a la bona feina que fan els capdavanters d'aquest projecte, amb el suport de tot l'equip directiu i, sobretot, amb la il·lusió i implicació de tots els alumnes.