Alcaldes i regidors dels onze municipis de l'Àrea Bàsica de Salut (ABS) de Bàscara es van reunir ahir amb el Departament de Salut per tractar la preocupació dels pobles per la reducció de personal dels centres sanitaris.

La inquietud neix arran de la reestructuració horària de cinc dispensaris locals (Camallera, Sant Miquel de Fluvià, Garrigàs, Pontós i Palau de Santa Eulàlia) i pels alcaldes correspon a una reducció de la plantilla. Bàscara, Camallera, Garrigàs, Garrigoles, Palau de Santa Eulàlia, Pontós, Sant Miquel de Fluvià, Sant Mori, Vilaür, Vilademuls i Vilopriu són els pobles de l'ABS de Bàscara.

En canvi, la directora de l'Institut Català de la Salut (ICS), Sara Rodríguez, ha negat que en cap cas la reestructuració horària suposi menys recursos humans. Rodríguez ha defensat que la mesura permet guanyar «temps per a l'assistència» ja que s'intenta «que els professionals es desplacin el menys possible en la jornada laboral» entre poble i poble.

El nou horari ha comportat que els consultoris concentrin les visites en menys dies a la setmana però en una franja horària més llarga. Els veïns dels municipis, però, creuen que això es deu a una reducció de l'atenció sanitària i els alcaldes han coincidit amb el Departament de Salut que hi ha una falta de metges a tot Catalunya i això podria afectar en un futur la cobertura sanitària local.

Actualment hi ha quatre metges que treballen en els dispensaris d'aquests cinc municipis. Tres d'ells són metges de família i el quart és pediatra.

Des de l'abril un dels facultatius ha demanat una reducció de la jornada del 30% i això ha comportat que des del Departament hagin de buscar un substitut. La reducció de jornada, però, ha arribat en el moment de reestructuració, fet que segons Rodríguez possiblement «s'hagi interpretat com una reducció del servei». Una visió diferent de la que té l'alcalde de Bàscara, Narcís Saurina, qui creu que han perdut «més d'aquest terç que reflecteixen les estadístiques».

El batlle ha assegurat que durant un temps el pediatra «feia una part de pediatria i una altra part de medicina general» i ara ja no és així, fet que comporta menys hores d'assistència. Segons ha explicat Saurina, Salut els ha traslladat que treballen en una intervenció a llarg plaç i al febrer es tornaran a reunir per fer valoració del 2018.

L'alcalde de Bàscara veu amb preocupació la falta de professionals, perquè si ara hi hagués algun trasllat que no se substituís, podria comportar una despoblació dels municipis. Davant d'això, Salut també s'ha compromès a augmentar l'atenció domiciliària en els onze municipis.