Aquest diumenge ha acabat la primera fase dels Pressupostos Participatius 2019 de l'Escala, la de la recollida de propostes. En total se n'han rebut 145, que ara hauran de ser analitzades pels tècnics municipals per tal de comprovar que compleixen amb les bases. El setembre es preveu fer el taller públic per tal de prioritzar les propostes que resultin vàlides.

Es podien presentar propostes entre el 21 de maig i el 10 de juny a través del web participacio.lescala.cat o de les urnes instal·lades a Oficina d'Atenció al Ciutadà, Oficina de Turisme, Biblioteca Municipal Víctor Català, Bar del Casal de Jubilats i Bar del CER. De les 145 propostes rebudes, 112 s'han tramitat online, 8 a través del taller públic de creació de propostes que es va fer a finals de maig i la resta, a través de les urnes.

Ara, una comissió tècnica haurà de comprovar quines compleixen amb les bases i passaran a la següent fase, que serà probablement el mes de setembre i serà un taller públic en què els veïns i veïnes hauran de prioritzar aquestes propostes i es decidirà quines passen a la fase de votació.

Les propostes s'han de referir a inversions, és a dir, allò que es pot construir i adquirir i que és perdurable en el temps. A tall d'exemple, hi hauria la creació o renovació d'equipaments municipals o la millora d'espais públics (vials, senyalització, mobiliari, enllumenat, zones verdes, clavagueram...). Han de complir, com a criteris bàsics, que siguin d'interès públics i tinguin una visió de conjunt de poble; ser de competència municipal; respectar el marc jurídic i legal existent; ser tècnicament i econòmicament viables; no ser subvencions o ajuts a entitats i/o col·lectius; i no superar de forma individualitzada els 100.000 euros, amb l'objectiu que es puguin escollir i fer diverses actuacions a través d'aquest procés.

Mitjançant aquest procés de Pressupostos Participatius, els veïns i veïnes de l'Escala escolliran inversions del 2019 per valor de 400.000 euros.