La Generalitat restaurarà les praderies de posidònia afectades per morts de fondeig al Port de la Selva, Llançà, Colera, Portbou i Roses. S'han licitat els treballs, que consistiran a retirar els morts de fondeig que afecten aquesta espècie protegida. A Roses també s'aprofitarà per retirar unes canalitzacions metàl·liques localitzades al fons i una embarcació abandonada. Els treballs aniran a càrrec de bussos professionals.

El Departament de Territori i Sostenibilitat, mitjançant Infraestructres.cat, ha iniciat la licitació dels treballs, amb un pressupost de 115.000 euros, i un termini d'execució de 8 mesos.

El primer que es farà serà localitzar els morts de fondeig dels camps de boies. Després, es valorarà el grau d'afectació d'aquestes instal·lacions en els hàbitats d'aquesta espècie protegida, i, segons cada cas, es retiraran o es recol·locaran amb globus reflotadors a ubicacions on no suposin un impacte sobre la planta.

En una anterior campanya, es van localitzar a Roses altres elements perjudicials per a les plantes. Es tracta de canalitzacions metàl·liques que es troben a les platges de Canyelles Grosses i Canyelles Petites, i d'una embarcació abandonada a Canyelles Petites. En aquests punts es retiraran els elements i se supervisaran els camps de boies existents.

Finalment, segons ha informat Territori, l'actuació es completarà amb la col·locació de cartells informatius de les actuacions executades i sobre la importància d'aquests hàbitats per a la conservació del patrimoni natural i la biodiversitat.

La Generalitat mantindrà reunions amb els ajuntaments afectats per explicar-los el projecte i implicar-los en l'actuació de restauració.

Endèmica del Mediterrani

La posidònia és una fanerògama marina endèmica del mar Mediterrani, que forma praderies que es distribueixen des de la superfície fins a més de 40 metres de fondària.

Té un paper clau en tota una sèrie de processos geomorfològics i ecològics, com el reciclatge de nutrients, la millora de l'estabilitat dels sediments, el subministrament d'aliment per a la fauna herbívora i, sobretot, pel fet de ser un hàbitat protector i de cria per a moltes espècies.

Les estructures que es retiren perjudiquen l'espècie perquè la malmeten.

El litoral de l'Alt Empordà és un dels indrets de la Costa Brava amb una presència important de praderies de posidònia, sobretot dins l'àrea del Parc Natural del Cap de Creus.