El robot androide que il·lustra aquest article té la mida humana d'1,62 metres. Està construït majoritàriament amb material reciclat i el van crear dues noies, Ada Gorgot i Marina Jofre, quan feien 4t d'ESO, fa dos anys, a l'Institut Cendrassos de Figueres. Actualment, se li han implementat noves funcionalitats, com la il·luminació dels ulls i la boca, el braç motoritzat, les mans impreses en 3D i l'activació automàtica del robot quan detecta que se li acosta algú.

Aquests divendres i dissabte, 25 i 26 de maig, l'androide es trobarà a l'entrada de la Casa Empordà per donar la benvinguda i saludar totes les persones que visitin la Mostra de Treballs Tecnològics Tramuntec.

La tecnologia avança a una velocitat de vertigen i moltes de les descobertes que fa sis anys eren innovadores han quedat avui obsoletes. Després d'un parèntesi, precisament, de sis anys, s'ha tornat a organitzar a Figueres aquesta mostra, referent d'idees i de projectes que s'han fet realitat en les aules dels centres de secundària de l'Alt Empordà.

En el recinte expositiu, el visitant podrà veure elements tecnològics desenvolupats per alumnes d'institut i també treballs realitzats pels professors i professores individualment o en grup.

Tramuntec també reserva espai a la instal·lació d'elements de gran sofisticació tècnica per complementar l'exposició, com per exemple el robot submarí Sparus II, que aporta l'Escola Politècnica Superior de la UdG; el rellotge antic de l'església de Sant Pere de Figueres, una peça d'envergadura del Museu de la Tècnica de l'Empordà; elements del Museu de l'Electricitat-Fundació Endesa; una pista d'obstacles per a vehicles a escala 1:10 conduïts per ràdio control, que l'Associació Catalana de Drift Ràdio Control presenta a l'exterior de la Casa Empordà, i també s'espera la construcció en viu d'una cúpula geodèsica, entre moltes altres propostes.

El president de Tramuntec, Fede Luque, explica com en pot resultar d'atractiva aquesta nova edició de la mostra, principalment per la qualitat del contingut expositiu. "La Casa Empordà és un equipament molt idoni per a la mostra, perquè és ampli, diàfan i té suficient superfície per instal·lar-hi tots els elements tecnològics", anota Fede Luque.

L'horari de la mostra és el següent: divendres, dia 25, de 10 a 7 de la tarda, i dissabte, dia 26, de 10 a 5 de la tarda. L'entrada és lliure i gratuïta.

La Mostra de Treballs Tecnològics Tramuntec l'organitzen el Grup de Treball Tramuntec, que està format per professorat d'àrees tecnològiques d'instituts de tota la comarca, i el Servei Educatiu de l'Alt Empordà.

Aquest esdeveniment s'ha convertit, segons Fede Luque, en l'aparador de la tecnologia en el món de l'ensenyament i, perquè tothom pugui donar un cop d'ull a com es presenta aquest 2018 s'ha dissenyat una pàgina web (blocs.xtec.cat/tramuntec) i s'han creat comptes en les xarxes socials Facebook, Instagram i Twitter.