Malva, Calma, Nadala, Perica i Pepa són els noms de les cinc burres que tenen la funció de mantenir l'entorn de Cantallops net de vegetació, com a mesura de prevenció d'incendis forestals. Aquests animals, regalats per un veí de la Jonquera -es manté la seva identitat en l'anonimat- a l'Agrupació de Defensa Forestal (ADF) l'Albera, pasturen, des de fa un temps, per un perímetre d'uns 3 quilòmetres, delimitat per un pastor elèctric, i disposen dels seus propis abeuradors.

Els equins es mengen bona part de les herbes, desbrossen la vegetació i, amb aquesta acció, fan que disminueixi el risc de propagació de les flames en cas que produeixi un foc al bosc. Ara bé, també és cert que no es mengen tot allò que troben mentre passegen pel seu hàbitat. Es tracta, més aviat, d'unes burres "selectes", com comenta el president de l'ADF de l'Albera, Àlvar Farré, que també és regidor de Medi Ambient de l'Ajuntament de Cantallops.

14

Les burres de Cantallops en la prevenció d'incendis forestals

Un treball molt positiu

Un treball molt positiu

"Segons quines mates no les volen i, per altra banda, de tot aquest entorn, mirem de conservar les varitetats autòctones, com l'estepa, el bruc, la lavanda, la farigola i les alsines sureres, per citar-ne algunes", assenyala Àlvar Farré, i també hi afegeix: "El treball que fan aquestes burres és molt positiu, sobretot perquè tenim l'entorn net, res a veure de com estava, per exemple, l'any 2013".

Pa sec, pinso, aigua i afecte

Pa sec, pinso, aigua i afecte

Els cantallopencs tenen cura de la Malva, la Calma, la Nadala, la Perica i la Pepa. "De pa sec, de pinso, d'aigua i d'afecte no ens en falten mai. Són unes burres molt manses i eixerides i la gent del poble se les estima molt. Quasi tot el poble col·labora amb nosaltres perquè estiguin bé", explica el president de l'ADF l'Albera, el qual es felicita que aquesta part del territori altempordanès pugui portar a terme una "activitat tan ancestral com és el pasturatge d'animals per reduir el combustible vegetal de la natura".

En la lluita contra els incendis forestals, totes les ajudes en matèria de prevenció són molt ben valorades pels professionals que es mouen pels boscos de l'Albera, una zona especialment castigada per les flames durant anys. El record del gran foc que el 2012 va afectar unes 13.963 hectàrees de terreny encara es manté intacte en la memòria col·lectiva d'aquesta comarca, sobretot per les conseqüències dràstiques, no només naturals i materials, sinó també per la pèrdua de vides humanes.

Àlvar Farré es mostra content per l'ajut que fan les burres a l'agrupació. Els voluntaris que formen part d'aquesta entitat, que aplega els municipis de Cantallops, Capmany, Espolla, la Jonquera, Masarac, Mollet de Peralada, Peralada i Sant Climent Sescebes, compten amb desbrossadores i motoserres per completar la tasca de conservació del bosc.