L'alcaldessa de Figueres, Marta Felip, ha formalitzat aquest dimecres, 16 de maig, a la Diputació de Girona, la signatura dels convenis de projectes d'especialització i competitivitat territorial (PECT), un programa europeu que farà possible tirar endavant dos importants projectes a la capital altempordanesa.

En total, les comarques gironines es beneficien de cinc convenis de col·laboració per a l'execució dels projectes PECT amb una despesa elegible aprovada per un total de 13.142.928,63 euros. Es culmina així l'etapa de preparació i presentació dels PECT, que es va iniciar a l'abril del 2016 amb la convocatòria del Departament de Governació, Administracions Públiques i Habitatge i, també, la convocatòria que la Diputació de Girona va fer als ajuntaments, consells comarcals i entitats del territori.

Pel que fa a Figueres, un d'aquests projectes és de cooperació empresarial 2.0, més conegut com "incubadora vertical". Aquesta iniciativa de l'àmbit de la innovació, que té un finançament de 2.482.976,84 euros i implica Diputació, Universitat de Girona, Ajuntament de Figueres i Consell Comarcal de la Selva, proposa urbanitzar el teixit empresarial de la demarcació de Girona, millorar la competitivitat i treballar la transferència de coneixement des de la universitat a les empreses.

L'altre projecte és el Pol de Salut a la comarca de l'Alt Empordà, un centre de recerca i coneixement en salut a l'entorn de la Fundació Salut Empordà. El pressupost d'aquesta proposta és de 2.916.481 euros i la idea és apoderar les persones i la comunitat en relació a la salut.

Els projectes PECT també preveuen una iniciativa de l'àmbit del turisme, amb la implicació de Diputació, Consell Comarcal de l'Alt Empordà; Consell Comarcal del Pla de l'Estany; Agència Ripollès Desenvolupament; Consell Comarcal de la Cerdanya; Consorci Vies Verdes; i Universitat de Girona. El pressupost és de 1.436.722,72 euros i es proposa posar en valor el patrimoni natural i cultural, la connexió de les xarxes de camins intel·ligents i accessibles, el treball en xarxa, i l'ús de les noves tecnologies, i afavorir la participació i la cooperació dels agents turístics.