Els integrants del clan Capirote, ubicat a l'Empordà i preparat per convertir-se en una "multinacional" de la marihuana, es continuen enfrontant a penes de fins a 19 anys i mig de presó. El macrojudici contra 28 acusats (inicialment 30 però un va morir i un altre processat està evadit de la justícia) enfila la recta final. Aquest dilluns les parts han formulat les conclusions definitives. El fiscal sosté que al llarg del judici, que va començar el 9 d'abril, ha quedat demostrat que els integrants de la banda van cometre delictes com tràfic de drogues, tinença il·lícita d'armes, defraudació de fluid elèctric o blanqueig de capitals. També subratlla que el clan funcionava com una organització, amb una estructura perfectament jerarquitzada amb els líders del clan, càrrecs intermedis i baixos. Segons el fiscal, el clan es dedicava a cultivar i traficar amb marihuana, que venien en gran part a compradors francesos. La trama, a més, es va dedicar a donar aparença de legalitat als diners aconseguits amb la droga adquirint immobles a nom d'algun familiar o fent ingressos de petites quantitats a comptes bancaris.

El macrojudici contra 28 integrants del clan empordanès preparat per ser una "multinacional" de la marihuana està a punt de quedar vist per a sentència. El judici va començar el 9 d'abril i aquest dilluns les parts han formulat les conclusions provisionals.

La fiscalia manté la petició presó per als tres suposats líders. S'enfronten a condemnes de 17 anys de presó, 17 anys i 10 mesos i 19 anys i mig per delictes contra la salut pública, tinença il·lícita d'armes, continuat de defraudació de fluid elèctric, blanqueig de capitals, incendi en béns propis, simulació de delicte i estafa (aquests darrers per intentar estafar una asseguradora calant foc a un cotxe de la seva propietat). També s'enfronten a multes milionàries, de fins a 4.602.160 euros.

La fiscalia ressalta que la investigació coordinada dels Mossos d'Esquadra i el Servei de Vigilància Duanera va començar a mitjans de l'any 2016 per la "constatació" que a la ciutat de Figueres i a les poblacions del voltant s'estaven cultivant plantacions de marihuana a diferents finques i, després, es venia la droga, en gran part al mercat francès.

Al llarg dels mesos, els investigadors van estrènyer el cercle al voltant de l'anomenat clan Capirote, vinculat a la família Cortés. El fiscal destaca que l'organització tenia dues branques principals dirigides per un total de tres líders i estava perfectament jerarquitzada. Mentre els líders s'encarregaven de dirigir i organitzar el grup, altres feien feines de subministrament i venda de marihuana, també n'hi havia que assumien la gestió de les plantacions, els que feien treballs de logística i els responsables de muntar i fer les instal·lacions elèctriques.

L'escrit d'acusació destaca que l'activitat de cultiu i venda de marihuana "es venia desenvolupant des de feia anys en nombroses finques", algunes d'elles propietat del grup ja des de l'any 2005. Tot i això, no és fins l'any 2012 que el clan compra multitud de propietats amb l'objectiu de blanquejar els diners provinents de la marihuana i, alhora, per incrementar la producció. De fet, els investigadors sostenen que s'estaven preparant per convertir-se en una "multinacional" del tràfic de marihuana.

Entre els mesos de juliol del 2016 i febrer del 2017, mentre va durar la investigació, els líders del clan havien encarregat als seus subordinats que busquessin noves finques, principalment cases amb garatge, per "instal·lar noves plantacions i expandir l'activitat".

Després de mesos d'investigació, l'operatiu va esclatar a les sis del mati del 21 de febrer del 2017, sota el nom d'operació Valiente. Més de 400 agents dels Mossos d'Esquadra i de l'Agència Tributària van fer una vintena d'entrades i registres simultanis a propietats del clan al barri de Sant Joan i al Culubret de Figueres, a Avinyonet de Puigventós, Sant Miquel de Fluvià, Llers, Cabanes, Vilafant i Castell d'Aro.

El macrooperatiu es va saldar amb 32 detinguts, dels quals el fiscal n'acusava 30. A més, als domicilis van intervenir 473.800 euros en efectiu, armes de foc, cotxes d'alta gamma i marihuana valorada en 148.143,11 euros al mercat espanyol i 345.300 al mercat francès.

A les finques, segons el fiscal, els acusat havien fet instal·lacions d'electricitat, il·luminació i ventilació per facilitar el cultiu i aconseguir collites regulars cada dos o tres mesos. Fins i tot havien creat sistemes de búnquers soterrats per a les plantacions. A Llers l'helicòpter amb càmeres tèrmiques va localitzar la nau a la qual s'accedia a través d'un pou i a Avinyonet van detectar moviment de terres compatible amb algun tipus d'habitacle subterrani.

Tot això ho feien punxant la llum. L'organització criminal, indica l'acusació pública, va manipular la instal·lació elèctrica per evitar abonar el cost de l'electricitat, de milers d'euros.

Blanqueig de capitals

La sofisticació del clan s'estén a les maniobres per blanquejar els diners provinents del tràfic de droga. Van actuar, exposa la fiscalia, en diverses línies. Per exemple, compraven immobles i feien constar com a titular algun dels familiars que no tenia cap bé. Un altre sistema consistia en fer petits ingressos en diferents comptes bancaris. A més, també van concertar préstecs amb bancs i satisfeien les quotes fent transferències des d'altres comptes on hi havia diners provinents de la droga.

El fiscal ha introduït algunes modificacions a l'escrit de conclusions provisionals però manté les penes que sol·licita contra els tres suposats líders del clan. En total, acusa 28 suposats integrants del clan i sol·licita penes que van des dels 4 anys de presó (la més baixa) fins als 19 anys i 6 mesos de presó (la més alta).