L'Ajuntament de Garriguella ha admès que el projecte de macrocàmping que una empresa privada volia construir al municipi havia generat "massa dubtes" entre els veïns i municipis de l'entorn en els últims mesos. L'endemà que la comissió d'Urbanisme de Girona tombés el projecte en considerar-lo "desproporcionat" i mal situat, el consistori ha emès un comunicat on es diu que "respecten profundament" la decisió perquè és la Generalitat qui té la competència per "determinar si un projecte d'aquestes dimensions és efectivament adequat per al poble, des del punt de vista de la sostenibilitat del territori, tant a nivell municipal com supramunicipal". Cal recordar que el consistori s'havia mostrat a favor del macrocàmping quan es va donar a conèixer la proposta, entre altres coses, perquè creien que contribuiria a dinamitzar l'economia del municipi. Per altra banda, veuen amb bons ulls que la Generalitat tingui previst elaborar un pla director d'abast català per regular càmpings. Afirmen que serà una bona eina per ajudar als municipis petits a valorar la viabilitat d'aquest tipus d'iniciatives en l'inici de la tramitació administrativa al registre municipal.

Primera reacció de l'Ajuntament de Garriguella després que la direcció general d'Urbanisme de la Generalitat anunciés ahir que tombava el projecte de construir un macrocàmping al municipi per ser "desproporcionat" i mal situat. En un comunicat, el consistori assegura que "respecten profundament" la decisió tot dient que és la Generalitat qui té la competència per determinar si un projecte d'aquestes dimensions és adequat o no, des del punt de vista de la sostenibilitat del territori.

Per altra banda, valoren com a "molt positiva" que la Generalitat tingui previst redactar un pla director d'abast català per regular càmpings perquè es podrà valorar abans si un projecte és viable o no. "Aquesta eina ajudarà encara més als ajuntaments petits a determinar, ja en una primera instància quan el tràmit administratiu comença al registre municipal, la viabilitat d’aquestes iniciatives privades", es diu al text.

Pel que fa a la tramitació del projecte del macrocàmping, el consistori assegura que s'ha fet "d'acord amb el que estableix la legislació vigent en matèria d'avaluació ambiental". Ara bé, també admeten que la proposta empresarial havia generat "massa dubtes" entre els veïns i municipis de l'entorn en els últims mesos. Un cop la Generalitat ha tombat el projecte, creuen que és una oportunitat per "donar-se temps" i que "tots els agents del municipi i comarca s’asseguin per repensar i consensuar, conjuntament, el futur del poble i del territori".

Cal recordar que l'Ajuntament de Garriguella es va mostrar favorable al projecte del macrocàmping perquè consideraven que podria contribuir a dinamitzar l'economia del municipi. El mes d'octubre passat, la plataforma 'Salvem Garriguella' va lliurar més de 2.100 signatures a l'Ajuntament per intentar aturar el projecte. En aquell moment, l'alcaldessa del municipi, Isabel Teixidor, es va comprometre a estudiar la recollida de firmes perquè també va defensar que era una "oportunitat" pel poble. També va afirmar que no permetrien fer "una cosa mal feta" ni que tingués "un impacte pel municipi" i va recordar que fins llavors no hi havia cap informe desfavorable de les administracions competents.

Les dimensions del macrocàmping

El macrocàmping de Garriguella, impulsat per l'empresa Finques Agropecuàries de Peralada S.L., pivotava a l'entorn del Mas Tòfol. En total, abastava 17,48 hectàrees i disposaria de 665 parcel·les d'acampada, distribuïdes entre tendes, bungalous i mobile homes. Tindria una capacitat màxima per a 1.995 turistes i la inversió estimada voltava els 10 milions d'euros (MEUR).

Des de la plataforma van denunciar des dels inicis que el principal escull del projecte no era només la seva dimensió sinó sobretot l'emplaçament i l'impacte final en àmbits com els recursos hídrics a la zona